Vriendinnenweekend op Sicilië

Geplaatst op

Een stukje oostkust in 3 dagen

Wat leuk dat ik uitgenodigd ben om een gastblog te schrijven voor 40plusvriendinnen. Ik ben Kariene (rechts op de foto) en ben al vriendinnen met Birgitta en Dorien sinds de tijd dat we met onze gezinnen op Curaçao woonden. Dat is inmiddels al meer dan 25 jaar geleden. Nu wonen we verspreid door heel Nederland en zien elkaar daardoor helaas niet zo vaak. Om die reden besloten we een aantal jaren geleden om 2 keer per jaar een lang weekend weg te gaan. Deze keer kiezen we voor het mooie Sicilië als bestemming van ons vriendinnenweekend.

Rondtuffen en puffen

Met een klein beetje vertraging vliegen we al vroeg met Easyjet naar Catania, een stad aan de oostkust van het Italiaanse eiland. Na een prima vlucht zoeken we snel naar SunnyCars om onze huurauto op te halen. Dit gaat lekker vlot en even later tuffen we echt rond op Sicilië! Als eerste rijden we naar Ottomood, onze bed & breakfast, welke zich midden in de stad bevindt. We parkeren de auto in de smalle, donkere, en onoverzichtelijke parkeergarage en gaan op verkenning in de stad. Plotseling begint het enorm te onweren en komt de regen met bakken uit de hemel. Ietwat onthutst kijken wij elkaar aan, we zijn toch in Zuid Italië? De straat verandert in no time in een snelstromende rivier! We moeten schuilen en wanneer het na een half uur iets opklaart waden wij naar het dichtstbijzijnde restaurantje want de lunchtijd is al ruimschoots voorbij naar Nederlandse maatstaven. Het grote voordeel van Italië is, dat er op elke hoek van de straat een restaurantje zit. We houden ervan! We besluiten een warme pasta te nemen, uiteraard vergezeld van een goed glas rode wijn. Cin Cin!

Zicht bij beter weer

Na de heerlijke maaltijd zien we dat het weer droog geworden is buiten en wandelen we naar het mooie en tevens grootste plein van Catania, de Piazza del Duomo. De kathedraal uit 1169 is hier de belangrijkste bezienswaardigheid.

Tegenover de kerk staat op het plein de Fontana del Elefante. Bij helder weer kun je vanaf dit plein de Etna zien liggen als je in noordelijke richting kijkt. Catania is een historische stad met veel mooie gebouwen. Zowel de Arabieren als de Grieken en Romeinen hebben er gewoond en dit is zichtbaar in de architectuur. Rondom het Piazza del Duomo liggen vele terrasjes en restaurantjes. Aan het begin van de avond wandelen we naar het stadspark, een mooi aangelegde tuin met een terras met palmen van waaruit je een goed uitzicht hebt op de stad. Voor een romantische date gebruik je het prieeltje! We gaan dineren bij Ristorante Be Quiet , de Tripadvisor tip! We worden heel vriendelijk ontvangen en het eten en de wijn smaakt zalig.

Rijden als een local

Na een goede nachtrust genieten we van een uitgebreid ontbijt in onze B&B. Vandaag staat een bezoek aan de Etna op ons programma! Vol goede moed beginnen we aan de rit. Het beste is om maar gewoon hetzelfde te doen als een Siciliaan op de weg, de brutaalste heeft voorrang! We hebben gehoord dat aan de zuidkant van de Etna de mooiste route loopt dus die nemen wij. Het eerste stukje is behoorlijk hobbelig, maar na een tijdje wordt de weg beter en we genieten van prachtige vergezichten. Het is rustig op de weg, we komen slechts af en toe een auto tegen. Het schetst dan ook onze verbazing wanneer we op de top ineens tientallen bussen en auto’s zien staan! Die hebben vast de toegangsweg aan de noordkant genomen. We stappen uit en in de sneeuw! Het is een geweldige ervaring om hier met ons drieën te zijn.

Eten als een local

Overal op Sicilië vind je Pasticceria, een soort gebakwinkel, waar je de meest heerlijke koekjes en zoetigheden kunt kopen. Zelfs hier bovenop de Etna genieten we van een dampende cappuccino met kleine zoete gebakjes. Cannoli is een specialiteit, een koek rolletje gevuld met ricotta crème. Uiteraard is het proeven van het authentieke Italiaanse ijs bij een van de vele Gelateria een must! Wij doen dit in het pittoreske stadje Taormina, zo’n uurtje rijden ten noorden van Catania. Taormina is een bruisend stadje aan de kust met een hoog en een lager gelegen deel. Wij bezoeken het hoger gelegen deel maar parkeren onze huurauto beneden in een parkeergarage, dit blijkt een zenuwslopende ervaring! De Italiaanse parkeergarages kunnen een echte uitdaging zijn.

Hoog hoogtepunt

Een absoluut hoogtepunt is het Amfitheater uit de Griekse oudheid. Dit theater is volgens de Griekse traditie gebouwd. De ligging is werkelijk adembenemend. Vooral als je er bent, zoals wij, wanneer de zon langzaam gaat zakken. Het blijkt ook een locatie voor het maken van allerlei romantische selfies door jonge stelletjes!

In het centrum van Taormina is het leukste pleintje het Piazza IX Aprille. Een levendig plein, waar muzikanten gezelligheid brengen, de mooie kerk het decor vormt tegen de bergen en de kinderen spelen en van ijsjes genieten.

De belangrijkste straat is de Corso Umberto. Vanaf deze hoofdweg lopen kleine straatjes met trapjes omhoog en naar beneden. Overal zie je hier leuke, kleine restaurantjes en barretjes. In de avond zijn we weer terug in Catania en gaan op aanraden van de eigenaresse van onze B&B eten bij Polpetteria in de Via Santa Filomena. We eten er polpette, dit zijn traditionele gehaktballetjes uit Catania. De verschillende soorten smaken erg goed.

Perfecte timing

Zaterdag rijden we ruim een uur zuidwaarts naar Siracusa, ooit een rijke en invloedrijke stad en dat merk je nog steeds. Langs het water en via de Piazza Archimede in het historisch centrum, lopen we richting het Piazza del Duomo, waar de imposante kathedraal staat. We hebben geluk, er komt een net getrouwd stelletje uit de kerk. Wat een prachtig decor vormt het plein met rondom de palazzi, we blijven er foto’s maken! We slenteren door de smalle straatjes om de sfeer van de stad op te snuiven.

Heel veel prachtige geveltjes zijn er te bewonderen. De markt sluit net als we er langs komen, maar de kraam met specerijen en noten staat er nog. Wat een geursensatie!

Ieder zijn vak

In de avond dineren we weer in Catania, het laatste avondmaal van deze trip! We kiezen een klein vis restaurantje, Palinuro Ristopesce, in de Via Santa Filomena. De eigenaar vertelt ons dat, wanneer we vragen hebben over de kaart of het eten, we ons tot de ene ober moeten wenden en wanneer we wijn willen bestellen of advies willen over de wijnkaart, we juist de andere ober moeten wenken. Uiteindelijk krijgt de ‘wijnober’ zelf de fles niet open tot onze hilariteit. Zijn collega is hem te snel af en opent een nieuwe fles in drie seconden. Haha! De vis is erg smakelijk en we genieten wederom van een heerlijke maaltijd.

Helaas zit het er al op! We maken alweer plannen voor onze volgende trip in het najaar: Zwolle en Groningen. Dichter bij huis, maar in dit gezelschap is afstand niet belangrijk.

Ik heb dit blog geschreven samen met mijn vriendin Dorien (@doorcecilia). De foto’s zijn door mij gemaakt.

Groetjes Kariene

Kies je vervoer en vaar met ons mee :

grote boot

schip

klein bootje


8 reacties op “Vriendinnenweekend op Sicilië&rdquo

  1. Wat heerlijk jouw verhalen Kariene. Ik ken Sicilië al maar wil zo weer opnieuw een rondje! Bedankt voor deze fijne verleiding en jouw leuke blog!

    1. Dank je wel Monique! Leuk om te horen dat je genoten hebt van het blog en zo enthousiast geworden bent dat je weer een keer terug wil. Sicilië was een geweldige ervaring!

  2. Die straatjes, ik wil daar express verdwalen en kwijt raken, ga gewoon een olifant zoeken en pak daar de langste route voor, bedankt voor je superleuke blog kariene 👍🤩👍

    1. Geen dank Sandra! Leuk jouw heerlijke reactie! Ik zie het helemaal voor me. Ook ik was verdwaald en mijn vriendinnen kwijt in Taormina omdat ik in al die prachtige steegjes net iets te lang bleef hangen met mijn camera. 😊 Jij weet wel hoe dat gaat. 😂

  3. Wat gezellig zo’n uitje met vriendinnen en wat een mooie plek hebben jullie uitgezocht. Ben er nog nooit geweest, maar ga er na jou verhaal graag heen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.