Toerist in eigen land, Volendam en Marken

Ik ben Hester Hielkema, 40++ en woonachtig in Mijdrecht, onderdeel van de mooie gemeente de Ronde Venen. Een kleine drie jaar geleden heb ik een oude hobby weer opgepakt en dat is een totaal uit de hand gelopen passie geworden. Ik zet de wekker voor zonsopkomsten (ja, ook in de zomer) en hang laat op een strand voor die laatste zonnestraal en het spektakel dat daarna komt. Landschapsfotografie is wel helemaal mijn ding, maar ook portret-, macro- of straatfotografie vind ik leuk om te doen. 

40plusvriendinnen_ontoer

Het voelt net als een schoolreisje, zoals vroeger, en de voorpret begint al een aantal dagen voor de uiteindelijke datum. We weten nog niet waar we heen gaan, maar langzaamaan worden hints gegeven en in de Whatsapp-groep wordt gegokt alsof ons leven ervan af hangt. Eindelijk is het zo ver en zo staan 10 dames uit het hele land bepakt met camera klaar om toerist te zijn in eigen land. Welke plaatsen lenen zich daar meer voor dan het oer-Hollandse Volendam en Marken in het gebied Laag Holland. Gezien de maatregelen omtrent Corona zijn er dit jaar nagenoeg geen buitenlandse toeristen te vinden. Een goede reden om juist nú Nederlandse toeristische plaatsen te bezoeken én je helpt meteen het toerisme in deze voor hen barre tijd. 

Langzame start

Op een parkeerterrein in het mooie Volendam ontmoet ik oude bekenden en maak ik kennis met een aantal nieuwe vriendinnen. Het leuke aan deze “ontoer” dagen is: We delen de passie van fotografie, vinden het gezellig om dat af en toe in groepsverband te doen en zijn allemaal vriendinnen van 40plusvriendinnen. O ja, en we kennen elkaar van Instagram! Langzaam lopen we van de parkeerplaats richting de haven van Volendam. Binnen 10 minuten is iedereen al druk bezig met fotograferen, we komen daardoor niet heel snel vooruit. Dat zal de hele dag zo doorgaan natuurlijk. Zo leuk om te zien dat iedereen andere dingen ziet en ook anders op de foto zet. 

De toerist

Onze eerste stop is bij de Fotograaf Volendam. Onze gids voor de dag, Anouk van See old Holland, loodst ons daar naar binnen en ja hoor, we zullen eraan moeten geloven: 10 dames in klederdracht zorgen voor hilarische taferelen en niet alleen Gretha maakt een officiële foto van ons buiten, maar ook alle mensen die langslopen schieten even een plaatje. Alles voor de foto!

Daarna gaan we op de pont. In de haven van Volendam ligt de ‘Jan Smit’ van Marken Express klaar om ons naar Marken te varen. Op het bovendek waar we tijdens de overvaart totaal uit ons hemdje waaien, kunnen we de mooiste foto’s maken van zowel Volendam als Marken.

Eilandje in Waterland

Op de kade van Marken, waar het normaal best druk kan zijn, kunnen wij nu rustig onze foto’s schieten. Wat leuk zijn al die groene houten huisjes! Anouk leert ons hoe donkerder het groen, hoe rijker de bewoners vroeger waren, want meer pigment in de verf is duurder. Alle huisjes moeten groen geschilderd zijn. Had je echter totaal geen geld daarvoor, dan mocht een huis ook zwart zijn. Vroeger werd dat dan met teer gedaan. Aan de kade van Marken ligt Taverne de Visscher en daar staat een heerlijke lunch voor ons klaar. 

Langzaam rondje

Na de lunch volgt een wandeling door Marken. Overal leuke huisjes, overal leuke kleine straatjes en ook overal mooie stokrozen die het heel goed doen op de foto.

Anouk loodst ons naar de klompenmakerij Marken waar we binnen uitleg krijgen over hoe klompen gemaakt worden. Hier leren we dat klompen gemaakt worden van populierenhout want dat is waterdicht en dat het houtafval vaak gebruikt wordt door visrokerijen. Vroeger deed men er drie uur over om met de hand een paar klompen uit te hakken. Nu gaat dat met machines maar er zit nog steeds veel handwerk aan. Weer wat wijzer en zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren. Weer buiten worden twee redelijk tamme zwaluwen gespot en iedereen is druk in de weer met de camera om dit tafereeltje vast te leggen. 

We lopen langzaamaan verder door het pittoreske centrum van Marken. Onderweg zwaaien we nog even naar het paard, maar die staat wel heel ver weg in de wei. Nóg meer leuke huisjes en doorkijkjes en ook Anouk is inmiddels gewend geraakt aan ons tempo.

Heen en weertje

Terug op de dijk in de haven verliest een heer op een scootmobiel de controle over zijn stuur en rijdt zo het water in. Gelukkig wordt hij door omstanders uit het water gevist en loopt het allemaal goed af. Met de schrik in de benen stappen we op de pont terug naar Volendam, waar enkelen van ons nog druk zijn met het vastleggen van een gezellige meeuw die boven de boot vliegt. Het is nog een hele toer om hem er goed op te krijgen! 

Dwalen en verdwalen

Totaal verwaaid en rozig komen we weer aan in de haven van Volendam. Daar worden nog wat bootjes op de foto gezet en lopen we nog een klein rondje door het bekende Doolhof . Dan is het tijd om afscheid te nemen van Anouk. Deze jongedame heeft ons alle mooie plekjes laten zien maar gaat nu lekker naar huis. Wij ploffen neer op het eerste terras dat we tegenkomen en doen ons tegoed aan drankjes en borrelsnacks. We lachen nog even samen en prijzen ons gelukkig dat dit weer kan. Heerlijk om weer samen op pad te kunnen.

Hollandse hapjes

Als ook de laatste bitterbal is verdwenen lopen we (natuurlijk) langzaam terug naar onze auto’s. Na het afscheid rijd ik met een grote glimlach op m’n gezicht terug naar Mijdrecht. Wat heb ik weer een leuke dag beleefd! En wat ben ik blij dat ik ooit die stap heb gezet om me aan te melden eens mee op pad te gaan met deze leuke groep 40plusvriendinnen. Nu heerlijk nagenieten maarre….. wanneer gaan we weer?

Toerist in het midden van Holland

Toerist in het zuiden van Holland

Toerist in het oosten van Holland

27 reacties op “Toerist in eigen land, Volendam en Marken&rdquo

 1. In klederdracht op 1.5 meter, hoeveel lol kun je dan hebben? Een heel blog lang 🥳😉 bedankt voor je mooie blog en de gezellige dag hester 👍💕 het smaakt naar meer 😎🤩

  1. Nou, ik kan je vertellen dat ik ontzettend veel lol heb gehad.. Wie had nou ooit gedacht dat wij samen in klederdracht zouden gaan!!! :-).
   Voor herhaling vatbaar!!!

 2. Wat heb je een leuk blog geschreven over deze geweldig mooie dag. En je foto’s zijn prachtig. Het is altijd een feestje, samen met de vriendinnen. Ik kijk ook al weer uit naar het volgende uitje!

 3. Leuk Hester … fijn dat ik jullie dag ook ff heb mee mogen maken 😃 en ook weer wat geleerd, over het groen van de huizen, op naar het volgende uitje, ik heb er al zin in 😍

 4. Zalig blog van een heerlijke dag. Enorm bedankt dat je voor ons wilde bloggen Hester. Superleuk geworden. Het heen-en-weertje zit al in een emmer. 😀

  1. Graag gedaan! Was leuk om (weer) mee te gaan, was een ervaring om erover te schrijven…. heen en weer… nog een keer?? 🙃😜

 5. Wat heb je een heerlijk blog geschreven Hester .
  En zo snel ook 👌🏻
  Heerlijke foto’s 🌺🏡🌸
  En wat was het weer een geweldige dag, zo samen met de @40plusvriendinnen.
  Ik zeg tot de volgende .
  Nu al zin in 😍

  1. Dank je Anita. Alles zat nog heerlijk vers in m’n hoofd dus kon het zo opschrijven… het was een heerlijke dag zo samen! Óp naar de volgende.

 6. Goed geschreven Hester!! En gave foto’s erbij!! Heel erg leuk. We hebben genoten van Marken en Volendam zonder de vele toeristen., maar vooral ook met elkaar😁. Met de 40 plus-vriendinnen beleef je van alles.

  1. Zo apart eigenlijk om toerist te zijn in eigen land zonder buitenlandse toeristen! Unieke ervaring maar hoop voor de mensen daar, dat de toeristen allemaal weer snel mogen komen. Het was al met al een heerlijke dag!

 7. Leuk geschreven Hester en mooie foto’s erbij. Het is altijd een feestje met de tochtjes van de 40plusvriendinnen ben zelf 2x mee geweest reuze gezellig. Misschien tot een volgend uitje.

 8. Wat een leuk blog Hester… alsof ik er toch even bij was. Ik hoop volgende keer ook weer mee te gaan.

 9. Geweldig Hester! Hoe je schrijft en mooie foto’s… Heerlijk genieten met al die meiden… Ik ga je zeker nog eens zien met de vriendinnen.. Voor nu contact op insta.. Wat ik ook heel leuk vind!!
  Chapeau voor je leuke blog 🙏
  Liefs Marianne xxx

  1. Dankjewel lieve Marianne! Wij gaan elkaar vast gauw weer zien! Ene tot die tijd lekker op insta! 😘

 10. Wat leest t heerlijk weg, deze blog. Mijn vermoeden is weer uitgekomen. Als je niet meekunt mis je een heleboel lol. Ik heb jullie horen bulderen, denk ik.

 11. Wat een heerlijk blog Hesther, superleuk om weer over alle belevenissen van al die lieve vriendinnen te lezen. Dat maakt het beeld, samen met alle mooie foto’s, weer helemaal compleet! Ik hoop dat dit heen-en-weertje er écht gaat komen, dan ben ik er zeker (weer) bij!
  Vast tot snel weer
  Xx Mariëlle

 12. Nou, het heeft even geduurd voor ik je blog kon lezen, maar dat is misschien juist wel fijn… nu beleef ik het gewoon weer opnieuw! Wat heb je het leuk geschreven Hester, en de foto’s zijn al net zo top! Een mooie herinnering aan een superleuke dag met de 40+ vriendinnen…

  1. Hey Mathilde, leuk dat je het gelezen hebt. En leuk dat je er ook weer bij was! Tot de volgende keer. Fijn weekend 😘

 13. Super leuk verhaalHester!
  Zo beleef je het toch een beetje mee😀 wanneer je er niet bij kon zijn.
  Die klederdracht foto is echt heel tof😂!

  1. Die klederdracht was gewoon hilarisch! Als je eens daar bent, moet je dat zéker doen 🤣lol gegarandeerd!

 14. Wat een gezelligheid Hester! En dat zijn we verwend hè bij de 40+ vriendinnen. Je hebt het in je blog super leuk omschreven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.