Wandel mee met Sharmin over het Waterliniepad

Geplaatst op

Mijn naam is Sharmin de Vries en ik behoor tot de illustere 40plus club met als bijkomend voordeel dat ik op dit geweldige platform een gastblog mag schrijven over de eveneens geweldige Instameet over het Waterliniepad (i.s.m. InstameetHolland & Nieuwe Hollandse Waterlinie) van 24 augustus jl. In het dagelijks leven werk ik als PR & communicatieprofessional in de reiswereld, alwaar ik ook mijn voorliefde voor fotografie en social media combineer. Zo ben ik met de twee oprichters van 40plusvriendinnen in aanraking gekomen en in het verleden al een paar keer mee op Instameet geweest. 

Instameet Waterliniepad 24 augustus

Het programma voor de Instameet Waterliniepad op 24 augustus is veelzijdig en verrassend. Voor de nieuwkomers onder ons, het Waterliniepad heeft een lengte van 350 kilometer lang en voert langs twee voormalige verdedigingslinies, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Beiden behoren tot het UNESCO-werelderfgoed en zijn dus doorspekt met historie.

Verdwalen voor de start

Voor de Instameet van 24 augustus verzamelen alle deelnemers op een parkeerterrein in Edam, waar hordes mensen hun auto parkeren. Het lijkt wel alsof half Noord-Holland is uitgelopen, voor een vrijmarkt! I kid you not!  Ik zelf ben al jaren niet meer in deze pittoreske Noord-Hollandse stad geweest en eenieder die mij op Instagram volgt weet dat ik een voorliefde voor historische architectuur heb, wat voor de nodige voorpret zorgt. En wat een geluk bij een ongeluk dat ik bij aankomst in Edam enigszins verdwaal bij een werkelijk prachtige gracht met karakteristieke huisjes en daar misschien al wel de mooiste foto’s maak. Ook fijn dat ik twee deelnemers van de Instameet onderweg al tegenkom zodat ik niet de gehele dag verdwaald rondloop en het hele spektakel aan mij voorbij moet laten gaan. Dit scenario is voor mij niet ondenkbaar namelijk.

Forten tellen

Het mag de pret niet drukken. Het is een stralende dag, echt een dag om in te lijsten, de wandeling door Edam smaakt naar meer en de eerste bestemming wordt na een kleine fotoshoot voor een huisje dat te koop staat en waar een open dag gehouden wordt (met een interieur dat in de VT- Wonen niet zou misstaan) al vrij vlot bereikt. De bestemming is Fort bij Edam, één van de drie Forten die we tijdens deze Instameet gaan aandoen. 

Fort bij Edam ligt ten noorden van de Edammer Sluis in de Polder Zeevang bij Edam en is in 1986 overgedragen aan Staatsbosbeheer. Samen met een groep vrijwilligers zijn zij verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van het Fort. Na een boeiende rondleiding, genieten we in de zon van de koffie met een flink stuk appelgebak. Dan wordt het tijd om zelf op verkenning te gaan. Op pad met een groep fotografen, of beter gezegd ‘grammers, houdt in op zoek gaan naar de mooiste fotomomenten, model voor elkaars foto’s fungeren en in een kort tijdsbestek het spreekwoordelijke rolletje vol schieten, met uiteraard altijd de lol voorop.

Busje komt zo

Van Fort bij Edam rijden we met de bus naar Fort Resort Beemster, een spa resort waar ik al veel positieve verhalen over gehoord heb. Bij Fort Resort Beemster worden wij warm onthaald door de eigenaar die van wal steekt met een zeer inspirerend verhaal over de oprichting van het resort, zijn visie hierop en hoe hij als aannemer zijn kennis heeft ingezet om een historisch fort tot een bijzonder spa resort om te toveren. Terwijl de temperaturen meer dan gestaag stijgen en het buiten steeds warmer wordt, genieten wij binnen in het resort van de lunch en maken wij ons op voor de volgende bestemming, Fort Krommeniedijk, ook wel bekend als Fort K’ijk. 

Bestemming die ons raakt

Fort Krommeniedijk is uiteraard eveneens een fort van de Stelling van Amsterdam en ligt ten oosten van het plaatsje Uitgeest. Hoewel het gebouw diverse malen van functie en bestemming is veranderd, zijn veel elementen nog in originele staat te bewonderen. Inmiddels doet het fort voornamelijk dienst als woonvoorziening voor mensen met autisme. Ook wordt er horeca commercieel uitgebaat. Saillant detail: Een deel van het fort was ooit een gevangenis.  

Topsport

Na ons laatste fortbezoek begint het sportieve deel van deze Instameet. De temperatuur heeft inmiddels tropische hittegolf proporties aangenomen en dus wordt het afzien. Gelukkig voert de wandeltocht, dat ons van Uitgeest naar Krommenie brengt, langs een gifgroen landschap met historische boerderijen, meertjes met prachtige waterlelies en andere buiten tafereeltjes waar zelfs de camera’s oververhit van raken ook als het niet zo warm zou zijn. De eindbestemming, Café-Restaurant De Krokodil in Krommenie, voelt als het bereiken van een oase in de woestijn. Met een gezellige borrel wordt een meer dan geslaagde Instameet in stijl afgesloten. Veel dank InstameetHolland, Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam, voor deze weergaloze dag.

Waar gaat dat heen ?

Wat komt daar voorbij ?

Wat zien we daar ?

15 reacties op “Wandel mee met Sharmin over het Waterliniepad&rdquo

  1. Ik krijg het er gewoon weer warm van 😂. Mooi om te zien wat jij gezien hebt 💙 dank voor je gezellige blog sharmin 👍😍👍

  2. Lieve Sharmin! Wat vond ik het fijn dat je mee was en dat je ook nog wilde bloggen voor ons, helemaal geweldig! Dankjewel voor dit mooie verslag van de gezellige instameet. Ik was weer even aan het wandelen langs het waterliniepad. Top!! x

  3. Wat leuk Sharmin, ik was weer ff terug, het was een fijne dag, en de zon liet ons niet in steek en ik ben groot fan van Resort Beemster, kom er graag 😍

  4. Wat heerlijk om nog eens terug te lezen wat een fantastische dag dit was. Ik zit op deze grijze dag weer helemaal vol van mooie zomerse herinneringen.

  5. Wat een mooi verslag, heel erg leuk geschreven Sharmin. Ik kon er helaas niet bij zijn die dag maar op deze manier kan ik het toch een beetje mee beleven. Wat is het Waterliniepad een prachtig stukje Nederland!

  6. Wat heb je deze dag mooi omschreven met je woorden Sharmin . We hadden al veel foto’s en nu ook nog een prachtig verhaal erbij. Wat heerlijk om terug te lezen wat een bijzondere en fantastische dag we hebben meegemaakt zo met zijn allen 🤗

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.