Verras jezelf en ontdek Nieuwkoop

Ontdek eerst de verzamelplek

Vandaag starten we deze derde verrassingsdag met @40plusvriendinnen bij Hotel de Watergeus. Wanneer we in de buurt van Noorden komen, zien we steeds meer water en te leuke huisjes. Dat belooft wat. De navigatie laat ons zien dat we het verzamelpunt al voorbij zijn en dus kiezen we een schattig ophaalbruggetje uit om ons rode autootje om te slingeren. We zijn als eerste bij het verzamelpunt en we maken kennis met Joke van @ontdeknieuwkoop en met Peter van de gemeente Nieuwkoop. Met 1 oog kijken we naar hen maar ons ander oog staart al naar het water en dat te gekke steigertje.

We hebben geen idee hoe het hier in de winter zal zijn maar Peter adviseert ons om terug te komen als er ijs ligt. We denken dat dat een goed idee is. De gemeente Nieuwkoop bestaat uit 13 dorpjes en er zijn 28.000 inwoners. Mooie prijsvraag zou zijn: Hoeveel bootjes zijn er in Nieuwkoop?. Wij weten het ook niet dus we hebben ook geen prijs.

De stilte duurt 1 taartje

De vriendinnen weten niet wat het plan van vandaag zal zijn, en dat lijkt dus wel weer op een schoolreisje. Wat neem je mee en wat doe je aan? Als de groep bijna compleet is beginnen we al kakelend aan de koffie. Als er dan ook nog een lekker stukje zelfgemaakte taart bij komt, wordt het toch nog even stil aan tafel. Dat is maar een kort momentje, net lang genoeg voor de eigenaresse Annemarike om te vertellen over dit mooie familiebedrijf.

De taart is nog niet op, of er word al onrustig met de stoelen geschuifeld en de eerste vriendin stormt al de struiken in. De rest in polonaise naar de wc en vervolgens door richting de fluisterboot. Foto hier en een foto daar, ja is iedereen klaar? Instappen maar.

Om in te lijsten

Bij de boot van Natuurmonumenten staan 2 mannen op ons te wachten. Hallo Jan, hallo André. Jan fotografeert zelf ook graag en beide heren zijn mensen-mensen en vanzelf ook natuur-mensen dus de klik met ons is er direct. Tijdens de vaartocht staan we versteld van alles wat er te zien is. Er liggen echt enorme tapijten vol met waterlelies, en ondanks dat de boot stil ligt gaan we toch heen en weer.

Van zonnedauw tot aan bever, via rookworsten door naar de ooievaars en dat alles met de mooiste Hollandse wolkjes die je je maar kunt wensen. De vele schilderijen ontdekken we zo vanzelf, maar toch pakt Jan er even een houten lijstje bij. We hebben zo nog beter beeld.

Wij zijn trouwens geen verrassing voor Jan en André want ze hebben ons instagram account goed bekeken. Ze noemen een paar foto’s op en wij zijn daarmee aangenaam verrast. Wie verrast wie nu hier?

Lol met alcohol

We varen de haven van Nieuwkoop binnen en vinden het jammer dat de tocht voorbij is. Jan en André zwaaien net zo hard terug en we schuiven vervolgens aan bij de feestelijk gedekte tafel bij lkkr eten en drinken. Lunchgerechten die er zo feestelijk uitzien en zo lekker smaken verdienen een applaus. De cocktails verdienen een staande ovatie, en als we dan toch staan maken we er meteen maar allemaal een foto van. Niet dat we allemaal een cocktail voor ons neus hebben, maar daar is de lol is niet minder om.

Torendansje

We gaan klimmen, de toren op via 5 houten steile smalle trapjes. Maar eerst gaan we naar Henk luisteren. Henk vertelt dat wat hij gaat vertellen over het Reghthuys en de toren niet op internet te vinden is. We zijn bang dat Henk gelijk heeft en doen dus echt een poging om te luisteren. Dat is toch niet helemaal gelukt en we weten nu ook zeker dat Henk gelijk heeft. Ondertussen sluiten er een journalist en fotograaf bij ons aan. Wij waaien als een vrolijke wervelwind door hun dorp, maar of dat nieuws is wat in de krant moet? Voor ons hoeft dat niet want wij weten al wie we zijn. Onderin de toren zit het kleinste wereldwinkeltje van Nederland. Als een olifant (gevonden!) in een porseleinkast lopen we 1 voor 1 met veel te grote en volle fototassen naar binnen. De vriendinnen hebben werkelijk van alles meegenomen, je weet maar nooit als je het programma niet weet. Bovenop de toren kunnen we alleen in de hoeken keren en passeren. Je pakt elkaar vast, schuifelt naar een hoek. Draait gezellig een half rondje en bij het zien van een nieuw uitzicht laat je elkaar dan weer vanzelf los. We zijn een mooi team. Het uitzicht gaat van Rotterdam naar Amsterdam en blijft steken bij Pietje Potlood.

Sprekende klok

Die Pietje Potlood verschijnt vandaag al een aantal keren in ons beeld, we worden achtervolgd. Het uitzicht over de plassen laat zien hoeveel bootjes er aan het varen zijn. Nooit eerder hebben we trouwens een torenklok van zo dichtbij gezien en die klok zegt dat het al veel later is dan het volgens ons programma zou moeten zijn. Beneden staan we de pers nog even te woord over het ontstaan van @40plusvriendinnen. De lol voorop en de gezelligheid erachteraan is ons motto. Ontdekken en beleven, verbinden en delen. Daar voelen we ons goed bij. De oude panden in het centrum hebben we niet meer voor onze lens kunnen krijgen omdat de klok ons dat net heeft ingefluisterd. Dat fluisteren ging trouwens nogal met veel herrie.

Henken

In de rij voor een ijsje bij @eatdrinkenjoy2018. Met 9 vrouw ben je altijd een rij, gezellig. Dat geeft ook tijd om na te denken welk smaakje, want op dit punt zijn we allemaal een beetje besluiteloos.

We lopen verder en komen langs het huis waar de tv serie de Daltons is opgenomen en langs een theewinkeltje. Een aantal vriendinnen gaan daar naar binnen en dat wordt een hoop thee geleuter. Het kleine stukje lopen van ons gaat tot morgen duren, en dus is daar de man van Joke met een boot. Hij brengt ons naar het smederij museum waar we gaan kijken en luisteren naar alweer een Henk. Hoeveel Henken kun je hebben in 1 dorp? Dit is ook geen prijsvraag trouwens.

We proberen na een korte demonstratie iets van Henk zijn kunsten na te bakken maar helaas, waar bij hem het hete ijzer een mooi rond boogje wordt gaat het bij ons plat rechtdoor. Vakwerk dus dat ijzer smeden, dat ijzer is gewoon ook een stuk eigenwijzer dan je denkt.

Strand met stijl maar zonder zee.

Onze verrassingstocht gaat weer verder en we komen langs bloemen, bootjes en geveltjes. Zie je ons stralen en ons fotokaartje vol raken? Bij strandzomer staat er fruitwater, wijn en verschillende lekkere hapjes op ons te wachten.

De vrolijke jonge eigenaresse Madelon weet onze verzadigde hersenpan en bijna volle fotokaartje toch nog te bereiken met mooie verhalen. Ook zij is een mensen-mens, en ze begrijpt heel goed hoe je een goede sfeer kunt creëren, proost. De steigertjes en bruggetjes in Nieuwkoop verdienen meer aandacht dus we willen teruggaan, maar de winter lijkt ons nog wel lang duren hoor Peter.

Fotostop?

Michiel de man van Joke vaart ons terug naar Hotel de Watergeus want we zouden bijna vergeten dat daar de auto’s staan. Op een ophaalbruggetje hebben we een fietser nodig maar helaas die staan stil vandaag of zijn kwijt. Wij zijn de tijd ook helemaal kwijt, want we komen 2 uur later dan in het programma staat weer aan bij Hotel de Watergeus. Dat is trouwens voor niemand reden om te stoppen met fotograferen, want nu met de avondzon zijn die bootjes misschien nog wel iets mooier. Een laatste groepsfoto wordt nog gemaakt door een enorme meneer die nogal wazig ziet, maar of dat nou aan die meneer ligt?

Onthoud Nieuwkoop

We willen namens alle vriendinnen @ontdeknieuwkoop en @natuurmonumenten bedanken. De verrassing is veel groter geweest dan we verwacht hadden. Dat kwam mede door alle vrolijkheid en gastvrijheid. Het bourgondische leven in een groen blauw schilderachtig decor is ons goed bevallen en we gaan Nieuwkoop op de kaart zetten en zeker ook op ons lijstje houden. Een eerste indruk maak je maar 1 keer en die is nogal raak @ontdeknieuwkoop, dus we roepen met zijn allen, tot ziens, tot gauw!

Zin in een feestje?

De eerste verrassingsdag gemist?

Op safari in holland ?

32 reacties op “Verras jezelf en ontdek Nieuwkoop&rdquo

 1. Wat heb je de dag fantastisch leuk beschreven Sandra …. alsof we daar weer waren! Volgens mij hebben we allemaal voor 200 % genoten. Ik ben zo blij met jullie 4oplus vriendinnen😘

 2. Wat hebben we genoten deze dag, wat zijn we ontzettend verwend in Nieuwkoop, en wat is het er mooi, als je van water houd, dan zeg ik, huur een bootje, en ga op ontdekking op De Nieuwkoopse Plassen! Ik heb als 40plus vriendin m’n ogen uitgekeken. 🤩🤩

 3. Wat een heerlijke samenvatting van onze geweldige droomdag in Nieuwkoop .
  Wederom een dag om nooit niet te vergeten . Zo blij dat we mekaar gevonden hebben .
  Avonturen met 40plusvriendinnen is zo en zo een aanrader .
  En Nieuwkoop is een gewoon een cadeautje .. prachtig, gezellig en gastvrij 🤗

 4. Wat een gezelligheid en wat moet dat een leuke dag geweest zijn. Het is ook een super omgeving waar ik vroeger als kind vanuit Woerden veel naar toe fietste.
  Ik ga zeker heel snel een keer met jullie mee 😘

 5. Je blog is al net zo leuk en grappig als jij😃 bent. Wat was het genieten. Bij het lezen van je blog alles weer aan het herbeleven.
  Nieuwkoop ik kom gauw nig een x terug

 6. Wat hebben jullie een fantastische dag in een supermooie omgeving gehad. En wat heb je het weer leuk geschreven S Sandra. Ik ben erg nieuwsgierig naar Nieuwkoop geworden. Het staat al op mijn lijstje. 😊

 7. Leuk verslag en dan te bedenken dat jullie het mooiste stukje niet gezien hebben… past de boot van Natuutmonumenten ook niet in, door de lage bruggetjes. Het veenriviertje de Meije. Ideetje voor de volgende keer 🙂

 8. Wat heerlijk om zo te kunnen meegenieten ook al ben ik er niet bij geweest. Ik ga jullie route zeker nog een keertje af want het ziet er allemaal zo mooi uit

 9. Wat een heerlijke blog, ik heb er van genoten. Je hebt het schitterend beschreven! Zie alles zo weer helemaal voor me, echt leuk!!! Ben heel blij dat ik deel van deze vriendinnengroep mag uitmaken! Xxx

 10. Leuk dat een aantal van jullie ook even bij de theewinkel binnen wipten, was zó leuk om jullie verbazing te zien! En als echte Nieuwkoopse ben ik trots, heel erg trots. Fijn dat jullie er waren!

 11. Jullie hebben in het regionale krantje gestaan. Dus de journalist en fotograaf hadden een leuk igem. Het is een grappig stukje geworden.
  Als 40 plusser heb ik mijn eigen regio nog maar amper als yoerist bekeken.

  1. Hopelijk hebben we je kunnen inspireren om in je eigen omgeving op ontdekking te gaan, Het is daar zo ontzettend mooi. Bedankt voor je leuke reactie Milja en een fijne zonnige zondag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.