Kerst begint in Zuid-Limburg

Twee vriendinnen mogen wij meebrengen naar een weekendje Zuid-Limburg, en dat midden in de week. Visit Zuid-Limburg heeft een mooi programma bedacht en wij staan al weken te trappelen. We verklappen nog niks aan de twee winnaars van het rad van fortuin. Regio Zuid-Limburg en de datum is genoeg info voor nu.

De verrassing gaat van start

Bij de wie wat waar ontbreekt nog dat ene puntje op de i dus we vertrekken in chaos. Gezellig. Na een piepklein ommetje parkeren we de auto’s op de gereserveerde plek in Sittard. We stappen uit en iedereen rolt of draagt een bescheiden tasje of koffertje mee naar het hotel. We verblijven twee nachten, maar er is echter een vriendin met twee enorme tassen. Voor elke nacht één? Wat zou ze bij haar hebben? We krijgen de uitleg dat ze niet kon kiezen wat mee te nemen, een jurk met hakken of een wandeloutfit. Dus dan gaat alles maar mee. Wij realiseren ons helemaal niet wat een spanning een verrassingstocht met zich meebrengt.

Limburgse verwennerij

De kamers en het warme welkom bij hotel Limbourger in Sittard maken dat we ons alle vier winnaars voelen. Als klap op de vuurpijl is de locatie van dit hotel ook nog eens een plusje. Nadat we snel onze spullen op de kamers hebben gebracht gaan we naar buiten. Sittard lonkt!

We staan alle vier rond te gapen op dat mooie plein en de camera’s zijn ook al niet te houden. Hoezo is het blauwe uurtje trouwens nu al aangebroken? De tijd vliegt en wij vliegen er achteraan.

We starten het midweekweekendje met een amusetocht door Sittard. Bij Kop staan vier lekkere appel hapjes met koffie op ons te wachten. Bij de koffie hoort natuurlijk ook een gezellige story en voordat we de deur uit zijn wordt deze al gedeeld op het instagram account van Kop. Daar worden wij nog blijer van.

De tweede amuse is bij de Vief Heringe maar dat is 20 minuten heen en 20 minuten terug lopen. Nu zijn wij dol op heen en weertjes maar besluiten toch om in het centrum te blijven, omdat we anders het diner niet redden. Bij Gastrobar1677 wordt de pompoensoep met een uitgebakken spekje stijlvol geserveerd. Tussen de soep en de wijn komen we in gesprek over Instagram. Dat had je niet verwacht he? We mogen weer iets van elkaar leren. De derde amuse wordt het voorafje van het diner, want we belanden bij Cafe Ich en Dich. Dat klinkt buitenlands maar toch smaakt de kip oer Hollands lekker. Zo rollen wij tonnetje rond ons bedje in.

Op ontdekking in Zuid-Limburg

Na een kort nachtje volgt een lang ontbijt. Hoezo eet je in een hotel zoveel meer dan thuis? Direct naast het hotel staat een mooi kerkje. De deur staat deze ochtend heel uitnodigend open en dat laten we ons geen twee keer zeggen. De tegeltjes zijn erg fotogeniek en het licht is een uitdaging. Daar houden wij van.

Bij de VVV gaan we even informeren of we kunnen toegeven aan eigenwijze plannen. Ons programma is namelijk ‘s ochtends buiten en ‘s middags binnen, maar het weerbericht zegt dat we dat willen omruilen. Het is allemaal oké en we gaan eerst naar Valkenburg voor een bezoek aan de Fluweelengrot. Het is er al gezellig druk en we komen direct in de kerststemming.

We lopen nog even door het altijd gezellige Valkenburg. Wat een verrassing als die meneer waar je een foto van mag maken zelf ook een camera tevoorschijn tovert.

Rijdend wandelen

In de middag gaan we voor de amuse tocht van het rondje Stammenderbos. Deze wandeling is 6.5 km en we hebben nog 1,5 uur voor het donker wordt. De wandelroute met de auto rijden is dan best een goede optie. Zeker ook omdat het had geregend en we vast en zeker te laat gaan komen door al dat mogelijk oponthoud met de camera op een wandelpad.  Bij de eerste amuse aangekomen blijkt dat dit eigenlijk de tweede is en dat we dat niet weten ligt zeker niet aan de verstrekte informatie.

Gelukkig denkt de eigenaar van Gasterij Kasteel Terborgh mee en vertrekken we een uur later met een lekker bordje snert achter onze kiezen. De locatie vraagt om foto’s en dat doen we lekker nog voor de soep. De eigenaar vraagt naar onze naam, en hij moet er hard om lachen. Wij ook. Want zeg nou zelf, wie heeft er nou ooit eerder in het leven in zo’n korte tijd zoveel nieuwe vriendinnen leren kennen? We zijn er superblij mee.

Midden in een druk verhaal, wat nooit meer ergens heen ging, rijden we de Gasterie de Bokkereyer bijna voorbij. Ernstig op de rem en gauw naar binnen. Daar kunnen we kiezen uit rechts en links. We kiezen rechts want daar zitten mensen die ook nog niks voor hun neus hebben. Logisch, haha. Een paar van ons kiezen voor bloedworst met appel, waar twee anderen zich liever wagen aan brie. Lekker is het allebei! De laatste amuse gaan wij rond zes uur nuttigen bij Brasserie Biesenhof. De gezellige oprit met de feestelijke verlichting geeft ons een warm welkom. Eerst foto’s maken en dan aan de aardappelkroket met uien compote. Wonderlijk lekker.  Grappig detail is, dat door de omwisseling in het programma, wij i.p.v. de amuses rond lunchtijd nu direct van de amuses rechtstreeks naar het diner fietsen en dat zonder fiets. Ook dat kunnen wij.

We zitten al bijna aan een tafel als een van ons een glitterende beer spot bij het station van Valkenburg. Die kunnen we nog wel even toevoegen aan onze kerst-verzameling, dus hup, erheen en schieten maar. Daarna volgt de lekkerste uiensoep ooit en die serveren ze bij PERRON21 in Valkenburg. Goddank slapen we alle vier op aparte kamers, want erwtensoep en uiensoep op een dag, nou ja, we besparen je de details. De soep is zalig! Fijn dat we we overdag al in Valkenburg zijn geweest, want die foto’s hadden we niet willen missen.

Valkenburg is een en al kerstsfeer, op straat, in de kroegjes maar ook de mensen voelen zich feestelijk, dat zie je en voel je. Daar komen we voor, samen met vriendinnen de kerstsfeer beleven in Zuid-Limburg. We gaan er nog net niet van zingen, wat dan weer mazzel is voor onze buurtjes in het restaurant en de rest van het stadje. Na het eten, maken we nog een rondje met de camera door het restaurant, een praatje met de eigenaresse en dan is het tijd om richting de Kerstparade te gaan, tenminste, dat denken we. Helaas, helaas, is de parade een half uurtje eerder op de woensdag, dus hebben we ons vergist in de tijd, maar gelukkig hebben we overal al de kerstsfeer gevangen en nu nog een goede reden om terug te komen. Dan kunnen we samen met de amuse wandeling ook nog genieten van de pracht en praal van de parade. Mooier kan het niet!

We gaan terug naar het hotel in Sittard met de kerstboom in ons hoofd. Die mooie grote op de Markt. Die verdient nog een plekje op onze rolletjes. Daar aangekomen hebben we weer wat geleerd, of wisten we al dat je iedere kans om een foto te maken direct moet grijpen? Een seconde later kan het er al anders uitzien, laat staan een hele dag. Nu lopen ze in Sittard duidelijk niet achter op hun planning, want het hele plein staat vol met marktkramen in ontwikkeling. De kerstboom is weliswaar een fijne grote en steekt er ruim bovenuit, maar voor de foto is het een rommeltje.

Geen kerstboomplaat, die kan er mooi bij op het lijstje waarom we terug willen. Om deze mooie dag af te sluiten met een borrel gaan we naar de naast ons hotel gelegen Tapperie de Gats. Na een slaapmutsje zoeken we lekker rozig ons bedje op. Omdat de weergoden ons goed gezind zijn spreken we af om op tijd te gaan ontbijten. Er wordt mooi weer voorspeld en daar zijn we aan toe en onze camera’s ook. We willen nog een rondje Sittard in de ochtend, want het leuke plaatsje verdient nog onze aandacht.

En dan is het ochtend, het wekkertje gaat en onze laatste dag is aangebroken. We hebben nu al heimwee! Ik pak mijn spulletjes en schuif aan bij het ontbijt waar de andere vriendinnen al aan de koffie zitten. De markt is inmiddels opgebouwd en klaar voor een rondje. Nu zijn wij vooral van het fotograferen, dus slaan we de marktkraampjes lekker over en gaan op zoek naar de leuke plekjes in Sittard en die zijn er genoeg. Het is een verrassing dat Sittard zoveel mooi erfgoed heeft, dat wisten we niet, een feest voor de lens en om iedere hoek vinden we wel een ander leuk straatje om vast te leggen. We raken vanzelf de weg kwijt en daar zijn we sowieso al goed in. Links een mooi huisje, rechts die mooie deur, zullen we nog even over de stadswal? We komen ogen te kort!

Uiteindelijk stoppen we voor een laatste bak koffie bij Lunchroom Leven, een prachtige tent, goeie sfeer en lekkere koffie. Op de terugweg besluiten we om nog van het mooie weer te genieten voor we het gaspedaal intrappen richting thuis. Dus pakken we een toeristische route via Limbricht en komen daardoor langs Kasteel Limbricht dat al volledig in kerstsferen is inclusief rode ballen en muziek. Wat een fijn toetje is dat!

En dan zit het er echt op, het doordeweekse vriendinnenweekend in Zuid-Limburg. We zijn eigenlijk nog niet klaar, maar dat zijn we nooit. Bedankt lieve vriendinnen voor alle gezelligheid, fijne gesprekken en mooie momenten. Ze zijn niet alleen vastgelegd met onze camera.

Wij, Monique en Sandra, vonden het leuk en verrassend om dit blog samen te schrijven. Het werkt even iets anders, maar we voegen zo van alles toe en dat is logisch want, samen beleef je meer dan alleen. Dat weten wij. 

Waar willen we ook zo’n lekker midweekweekendje doorbrengen?

Wie waren vorige keer met ons mee na een loting?

Hoe kun je ook een keertje mee op stap?

29 reacties op “Kerst begint in Zuid-Limburg&rdquo

 1. Wauw meiden,
  wat is het fijn om nog ff terug te gaan, ik heb genoten van de 2 gewonnen nachtjes in het gastvrije Zuid Limburg, en ons voorproefje op de kerst, ik ben nog altijd aan het landen 🤣 bedankt voor jullie vriendschap Monique en Sandra 🥰

  1. Wat een lief berichtje! Dankjewel José, voor alle gezelligheid en mooie momenten. Lekker blijven zweven maar! x

 2. Hoe kom je in een optimale kerstsfeer? Nou, na het lezen van dit “kerst” blog dus…heerlijk! Jullie nemen ons lezers zo gezellig mee naar dat knusse hotel en de heerlijke koffie, amuse,lunch, diner en borreladresjes in Sittard 😋. Knap dat je daarnaast nog tijd had om te fotograferen 😉!
  Oh, en die koffers…zo herkenbaar als je niet weet wat je te wachten staat! Dan gewoon maar van alles mee en flink sjouwen maar dan grijp je in ieder geval nooit mis 🤣.
  Nooit geweten dat Sittard zo leuk is, bedankt voor de inspiratie!

  1. Wat een lieve reactie van jou, Jacqueline. Wij hebben ons ook laten verrassen door het mooie Sittard. We zijn er nog ondersteboven van eigenlijk, zie je ons hangen? Leuk dat je het gelezen hebt en bedankt voor de vrolijke feedback. x

 3. Heerlijk om deze voor mij bekende plekjes door andere ogen gezien voorbij te zien komen en wat wordt het toch op een fijne manier beschreven het voelt bijna alsof je mee bent.

  Misschien is dat omdat ik de plekjes ken ik ben dan weliswaar niet in alle horeca geweest en in een andere tijd van het jaar maar heel leuk om het om deze tijd te zien. Heeft me ook weer nieuwe hoeken van straatjes fotograferen laten zien (hopelijk onthou ik ze ook 😊) om het nog eens na te lopen volgende keer dat ik er ben. Het enige waar ik nog niet achter was gekomen was waar dat gesprek over ging maar dat was vast een lokkertje naar dit blog 😁.

  Geweldig genoten van de stories en dit verhaal jullie enthousiasme en jullie chaotische bedrijvigheid die eigenlijk goed geolied loopt. Ga vooral door met jullie samenbrengen van de mensen achter de IG accounts. Op naar dikke pret en veel foto’s in het nieuwe jaar 2020. 🥂🎆 en fijne feestdagen

  1. Ontzettend lief jouw reactie, Lucienne en wat leuk dat je Sittard zo goed kent. We denken dat er nog meer mooie plekjes zijn die wij ook nog niet ontdekt hebben, dus terug gaan we vast, geheel volgens traditie. Dat we al die leuke vriendinnen onderweg tegenkomen en mee kunnen nemen op onze avonturen is het mooiste cadeau van 2019. Kom maar op 2020! We hebben er al zin in. x

 4. Wat een leuke blog weer, en wat een fantastisch programma! Volgens mij konden ze jullie naar huis rollen na al die hapjes. Prachtige kerstsfeer in de foto’s. Groet Marianne

  1. We rollen maar door, niet te stoppen behalve op de rem. 😀 Die amuse-tochten mogen ze wel landelijk uitrollen. Wat een feest is dat. Bedankt voor je lieve reactie, Marianne! x

 5. Ik lees het al, dat was weer een (kerst)feestje!! (Al had ik natuurlijk niet anders verwacht 🙂 ) Heerlijke blog en super mooie foto’s. Jullie hebben genoten en wij genieten hier mee ♥️

  1. Wat gezellig dat je meegeniet, Inge. Het was zalig in Zuid-Limburg! Wij genieten weer van jouw reactie. Dankjewel! 🙂 x

 6. Lieve vriendinnen,

  Wow , wat hebben jullie dit snel gedaan.
  Super geschreven, ik ga dit vast nog 100 keer nalezen .. wat een feestje hebben we er in het prachtige , gezellige, gastvrije Zuid-Limburg van gemaakt 😍
  Zo blij dat ik dit met jullie en Jose samen heb mogen beleven .
  Vanaf het ongelovelijke spannende moment dat het Rad van Fortuin ons als winnaars heeft aangewezen tot nu aan toe.
  Zoveel gezien, zoveel gedaan , zoveel genoten en zo verwend 💕
  Dat duurt echt nog wel even door 🤩
  Ik noem dit hele dikke plusjes
  Liefs 🥰

 7. Het wilde maar niet lukken met dat kerst gevoel maar nu helemaal aanwezig 👍. Heerlijk verslag van jullie avontuur! Lekker nagenieten voor jullie en mooie dagen in het verschiet

 8. Toch maar iets langer koffie gedronken op het werk om het kerstverhaal te lezen😁 echt wel een super tof uitje geweest! Wat zullen jullie plezier hebben gehad!!! Wens jullie een fijne jaarwisseling en groetjes an alle vriendinnen bij de nieuwjaarsborrel 👋🏻🥂😁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.