Er was eens… de Dag van het Kasteel

dag van het kasteel, geldersestreken, monument, kasteel huis bergh, erfgoed, landgoed

Wij zijn er een keer op tijd bij, want met de Dag van het Kasteel in het vizier op 2e Pinksterdag, staan onze camera’s vanzelf te trappelen en dit keer rennen we er rap achteraan en lopen we toch voorop. Het kan!

Kasteel Huis Bergh is geen droom

Als een kasteel zo mooi als Kasteel Huis Bergh roept dat er een torentje staat te wachten, dan droom je er al van voordat je hoofd het kussen raakt en is een koffertje snel gepakt. Een koffertje, want dit keer komt een van ons een dagje later. We noemen natuurlijk geen namen, dat doen we nooit. 

dag van het kasteel, kasteel huis bergh, erfgoed, monument

Over ridders, jonkvrouwen en kastelen

Omdat de fantasie hier altijd al op hol slaat is het maar een klein stapje naar de overdrijf en belandt het hoofd vanzelf in de sprookjes over ridders, jonkvrouwen en kastelen. Een typisch gevalletje van kleine moeite, groot plezier. Er was eens … O dat vertellen we nog niet. Maar er was eens … een Dag van het Kasteel, met als thema: ‘Een ramp is van alle tijden’, dan weet je vast dat het een spannende dag gaat worden.  

‘s-Heerenberg is ook voor dames

Na een ommetje via Arnhem om de jonkheer op te halen, rijden we ín ons stalen ros (want erop waait het als een malle) richting ‘s-Heerenberg. Dit stadje ligt vlakbij de Duitse grens en werkt direct al grensoverschrijdend, dus sjezen we er dwars doorheen en zwaaien vriendelijk naar onze buren. Voor we met onze ogen knipperen zijn we weer terug in Nederland. Het was een kort bezoekje. We voelen het heenenweertje al rammelen an die tür, wie gaat er mee!?

Door de poort van Kasteel Huis Bergh

Het stadje ‘s-Heerenberg is reden genoeg om te remmen maar toch komt de auto pas tot stilstand achter de slagboom van de parkeerplaats bij Kasteel Huis Bergh. We zijn te nieuwsgierig dus remmen doen we later. Nu gaan we eerst op een holletje de poort door richting receptie met koffer en camera. Zie je ons rennen? 

dag van het kasteel, kasteel huis bergh, erfgoed, landgoed

De platte toren met de sfeer van weleer

De ontvangst is hartelijk en we horen dat er in de platte toren een bedje voor ons is opgemaakt. De platte toren ontpopt zich als een bijzondere plek, waar de sfeer van weleer je direct omarmt maar het hedendaagse comfort je doet verbazen. Wat goed dat deze plek bewaard is voor nieuwe generaties en nog beter dat wij daar een nachtje van mogen genieten. Dat is absoluut geen ramp, we hebben alle tijd en dromen al van onze dromen. Een rondje langs alle ramen laat de camera genieten van het uitzicht en wij genieten lekker mee. En dan is het toch ineens tijd. We worden verwacht in het restaurant. Kom we gaan!

Leuke straatjes in ‘s-Heerenberg

Tijdens de rit naar het restaurant nemen we de omgeving in ons op. De weg loopt dwars door ‘s-Heerenberg en we weten nu al waar we morgen nog een rondje willen maken, want de straatjes zijn er te leuk. We zijn er weg van maar laten de remmen met rust, anders ligt straks de hond in de pot en een van ons houdt daar niet van. Van honden dan, de pot op ermee!

dag van het kasteel, 's-Heerenberg, landgoed, monument, eten

We laten ons verrassen

Bij Restaurant Brasserie Brut vinden we een gezellig plekje aan het raam en laten we ons verrassen door het vier gangen menu. Het eten is zalig en omdat we in de buurt van Wijngoed Montferland zijn, moet de lokale wijn natuurlijk geproefd worden. En eerlijk, de rode Wals Prestige is een dansje waard. Geweldig! Na het lekkere toetje bedanken we voor de gastvrijheid en goede zorgen en zoeken de bolide weer op voor een heenenweertje naar ons eigen kasteel. Ons eigen kasteel! Wat een feest!

Een goede morgen

Dat was nog eens een lekker nachtje vol dromen als sprookjes. Goedemorgen! Wat een bof, want het ontbijt kan in de kasteeltuin waar de tafel in het zonnetje wordt gedekt. We worden verwend met een overvloed aan broodjes, beleg en alles wat een ontbijt compleet maakt. Een meer dan prima start van de dag. In de verte zien we iemand ronddwalen met een camera, volop druk met al het moois, dat ziet er bekend uit. 

We zetten de bloemetjes buiten

Wie zou dat nou zijn? Joehoe!! En ja hoor, ze heeft de koffie geroken, maar de bloemen ruiken nog lekkerder. Logisch, want bij Kasteel Huis Bergh weten ze wel hoe de bloemetjes buiten te zetten en de camera houdt daar ook al van. We gaan samen fotograferen want dat is het plusje van 40PlusVriendinnen en met zijn twee hebben we pret voor 40. 

dag van het kasteel, 's-Heerenberg, landgoed, monument, bloem

Een rondje door de platte toren

Hallootjes gezelligerd! Koffie? Na de koffie maken we nog een rondje door onze platte toren, dat het kan! En dan is het tijd om uit te checken, want er wacht een gids op ons. Met nu al heimwee trekken we de deur achter ons dicht en nemen de herinnering mee. We krijgen een rondleiding door het kasteel en zijn benieuwd naar de geschiedenis.

De Dag van het Kasteel

We ontmoeten gids Mies Winkelman die al jaren met groepen door het kasteel dwaalt, soms iemand verliest onderweg, maar toch steeds de uitgang weet te vinden. Vol verhalen neemt ze ons mee naar binnen en we kijken onze ogen uit. De camera draait overuren en we genieten van een betere dwaaltocht die je zelf wil beleven tijdens de dag van het kasteel op 2e Pinksterdag. We verklappen niet veel maar staan maar heel even te twijfelen in de grote verkleedkamer voor de kinderen. Is het tijd voor een verkleedpartijtje of gaan we gek doen? Wat denk jij? Na wat gedraai voor de spiegel en een rolletje vol selfies kijken we verder in het kasteel. De familieverhalen vliegen ons om de oren en de details brengen het verhaal tot de verbeelding en de geschiedenis tot leven. De foto maakt er een plaatje van. 

Juice van een Dolle Graaf

We luisteren nog naar de juice over Johan Baptiste die niet de meest voorspelbare bewoner van het kasteel was, maar zeker de meest spraakmakende. Met zijn bijnaam ‘Dolle Graaf’ spreekt hij vol tot onze verbeelding maar zijn we blij dat we hem niet tegenkomen onderweg. We raden je aan om op 2e Pinksterdag tere kinderzieltjes even buiten gehoorsafstand te manoeuvreren als hij ter sprake komt. Beter voor de nachtrust.

Lunchtijd!

Voor nu is het tijd om het kasteel te verlaten. We nemen afscheid van Mien met een lach en een zwaai en wandelen, met honger als een ridder te paard, richting lunch. We zitten lekker buiten bij te kletsen en genieten van het eten en de sfeervolle omgeving van Kasteel Café Heeren Dubbel. Als het zonnetje besluit achter een wolk te duiken, spat de regen ons zo naar binnen. Geen straf, want binnen is het ook al sfeervol. 

30 monumenten en een kopje thee

Na de lunch maken we een rondje door ‘s-Heerenberg op zoek naar de Rijksmonumenten die in beheer zijn van de stichting Kasteel Huis Bergh, ze hebben er maar liefst 35 en nog een aantal Gemeentemonumenten. Voordat we de monumenten tegenkomen struikelen we nog over een paar kerken. Wij houden van al het erfgoed, dus ook dat is helemaal ons kopje thee.

We hebben de monumenten trouwens niet alle 30 gevonden. Wat fijn! Dat is gelijk de beste reden voor een heenenweertje samen met de uitkijktoren die een berg te ver bleek na een dwaaltocht. Hoe kan het anders?

Duizelt het al?

Na het rondje maken we er nog eentje: een rondje rond het kasteel. Je zou er bijna duizelig van worden als je hoofd niet al duizelt van zo’n fijne dag. We belanden op een soort dijk waar de zalige groene doorkijkjes al voor net zo’n zalig oponthoud zorgen.

We kijken nog even spijtig naar de uitkijktoren boven op de heuvel verderop en belanden, na een autoritje, net op tijd tussen de soep en de patat met een lekker wijntje. We zitten volop in de afterparty op Instagram en kijken al uit naar 2e Pinksterdag. En jij? Heb jij al jouw eigen avontuur uitgezocht op de Dag van het Kasteel of ga je met ons mee?

Heb jij nog niet genoeg van kastelen?
Of ga je liever hier op avontuur?
Wij willen hier wel op een heenenweertje.

21 reacties op “Er was eens… de Dag van het Kasteel&rdquo

  1. Wat hebben jullie dit weer lekker vlot geschreven .. jullie namen me vol enthousiasme mee .. gezellig 😍

  2. Heerlijk mee gedwaald dat gaat vanzelf omdat jullie zo geweldig leuk schrijven! Ook de foto’s zijn weer prachtig! Jammer dat ik 6 juni niet kan, maar het kasteel loopt vast niet weg😅

  3. Heel leuk verslag weer, en ik ben geïnspireerd. Vanmiddag dus Bouvigne van binnen bekeken met Lena. Tot snel weer.

  4. Heerlijke blog weer in vol tempo! Gelukkig ben ik deze zomer in de buurt dus ik voel een #remjerot aankomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.