Eindhoven het Einde!

Eindhoven, het begin

Sandra en ik zijn uitgenodigd voor een Grieks avondje in Eindhoven. Ja dat kan, Grieks in Eindhoven, helemaal passend bij onze eerdere trip door Macedonië. Omdat ik het heen en weer naar Zaandijk best pittig vind blijf ik slapen in Hotel the Match. Een eigentijdse plek in het centrum van Eindhoven. Het ligt heel centraal en ik heb er een prachtige kamer met dito uitzicht. Ook het ontbijt is een goede start van de dag. Ik voel me verwend en dat ben ik ook.

Verwend voel ik me ook als we een plannetje maken om op pad te gaan met 40plusvriendinnen. Het is altijd dikke pret vooraf en dat begint al bij de aankondiging in onze whatsappgroep. Ik vind het altijd spannend! Wie gaat er mee? Niemand weet nog waarheen, ook Sandra en ik niet. Dat plannen we altijd later pas. Eerst een datum, weten op hoeveel vriendinnen we kunnen rekenen en dan de rest. Dus roepen we in onze appgroep een datum en de vriendinnen die mee willen worden verzameld. Een paar dagen vooraf vertellen we de ontmoetingsplek, het programma blijft geheim. Ook al spannend!

Binnen- of buitenspelen?

We hebben afgesproken bij de piano in het station en zijn dit keer met tien vriendinnen. Daar aangekomen zie ik niemand bij de piano. Ik kijk nog een keer op mijn klokje om te zien of ik te laat ben, maar nee hoor, precies op tijd. Waar hangen die vriendinnen nou uit? Ben ik de eerste? Dat zou voor het eerst zijn. Even verderop zie ik wat mensen op een schommel en denk een bekend gezicht te zien en ja hoor, de dag begint al goed. Drie vriendinnen op een schommel en de rest eromheen om ze aan te moedigen. Het ziet er op een afstand hilarisch uit. Binnenspelen, schiet er door mijn hoofd, binnenspelen? We gaan toch buitenspelen vandaag?

Rik de leukste!

Als de laatste vriendin er is, gaan we de trap op naar boven waar we Rik gaan ontmoeten. Rik is onze gids van vandaag en werkt bij This is Eindhoven. Hij gaat ons zijn stad laten zien. We zijn benieuwd! Het moet gezegd: Rik heeft lef! Met tien vriendinnen op pad! Hij durft!

Koffietijd!

We hebben afgesproken in Café & Brasserie de Restauratie dat in het station ligt en uitzicht biedt op het stationsplein. Er hangt een lekkere sfeer die mij aan de 50-er jaren doet denken. Dat heeft dan weer niets met onze leeftijd te maken, maar met wat fantasie komen we overal. We zitten nog niet en er komt al iemand aangesneld om te horen wat we willen drinken en even later komt ook Rik binnenzetten. Je komt hem verderop tegen op de foto. Het model van de dag! Wat een leukerd! Na- en tijdens de koffie gaan we los met de camera, want de Restauratie heeft niet alleen lekkere koffie, maar is ook fotogeniek. Een mooie start!

Zit er muziek in het stationsgebouw?

Rik pakt gelijk zijn rol en begint ons aan te sporen om mee naar buiten te gaan. We hebben er zin in, dus we zijn sneller dan we van onszelf gewend zijn. Dit is overigens niet illustratief voor de rest van de dag. Buiten gekomen vertelt hij een verhaal over het stationsgebouw, maar helaas heb ik me af laten leiden door de pracht en er geen fluit van onthouden, maar de foto spreekt voor zich en Google is mijn vriend dus: Het station is gebouwd in 1956 (dat verklaart het jaren 50 gevoel dus) en is ontworpen door Coen van der Gaast. Er heerst een mythe rond het gebouw over de gelijkenis met een oude Philips radio. Ik zeg: zoek maar even op hoe het zit. Een leuk verhaal, ik ben benieuwd of jij denkt wat ik denk.

Loltrappen op roltrappen

Natuurlijk ga ik niet alle details van de dag beschrijven, maar hobbel ik via de roltrap bij de fietsenstalling (een oponthoud van minstens een half uur) gelijk door richting de Blob maar niet zonder dat we met zijn allen flink het heen en weer hebben gekregen van de zoektocht naar het mooiste plaatje van deze kleurrijke bedoening. De Blob is grotendeels van glas en de kleding-, woonwinkel Sissy Boy is hier in gevestigd. Te leuk om binnen te kijken en van binnen naar buiten te kijken, van buiten naar binnen te kijken en wat te knoeien met alle lijnen en je camera. Ik vind het een beetje chaos voor mijn lens, maar vind de birdseyeview toch leuk geworden. Hier wil ik wel even lekker bankhangen. Jij?

Een model met selfiestick

Vanuit de Blob is het de bedoeling dat we een beetje opschieten, want Rik wil ons graag meenemen naar de Kazerne. Een creatieve hotspot waar je geweest moet willen zijn. Dit gaat vast lukken als we niet totaal afgeleid worden door een paar murals met een weergaloze aantrekkingskracht op onze cameralens. Rik is inmiddels gewend aan ons onvoorspelbare gedrag en laat zich gewillig meevoeren in de flow. Klimt een trappetje op op verzoek, en trappetje af en op en af. Ook Rik krijgt het heen en weer en multifunctioneel dat hij is! Hij dient als fotomodel en als selfiestick. Zo handig!

We gaan via Studio Giftig richting de lunch. In Studio Giftig vind je veel streetart, waaronder de mooie hierboven waar Rik probeert in te klimmen. Na al dit geweld zie ik nog wat patronen en lijnen die mijn aandacht vragen maar waar mijn camera niks van snapt en probeer ik chocola te maken van een flatgebouw en verwonder me over een wijk waar net zoveel groens uit de huizen lijkt te groeien als in mijn vertrouwde Amsterdamse bos. Uiteindelijk val ik meer voor een mooie herfstboom met kunstwerk en als achtergrond een flat.

Lunchen in Downtown Eindhoven

Overigens heb ik me de hele dag laten leiden door lijnen, behalve tijdens de lunch. Wat een zaligheid komt er langs in deze niet alleen hippe tent, maar ook praktische, want doordat er maar liefst 21 verschillende horecagelegenheden gevestigd zijn in Downtown Gourmet Market, kun je bestellen waar je trek in hebt en je tafelgenoot ook. Wij worden verwend met sushi 2.0 van Miss Temaki, exclusieve aardappelgerechtjes van Pim’s Patatoes en tapas van Sabor. Er is voor ieder wat wils. Zo handig en gezellig! De gastvrouw is ook al zo’n leukerd die je eigenlijk mee naar huis wil nemen. Al met al, een zaligheid waar je niet alleen voor de lunch terecht kunt, maar ook ‘s avonds je hart kunt ophalen. Met mooi weer is er een gezellig terras. Nooit meer naar huis! Ik ga er mijn bed neerzetten.

We wagen nog een poging om alsnog de Kazerne te bereiken, maar helaas, tijdnood. We worden om 14.00 uur verwacht in het Van Abbemuseum en mensen laten wachten, daar zijn we niet van, zelfs niet als onze camera’s beginnen te piepen dat ze wat anders willen. Dus de pas erin en gaan. Er wordt op ons gewacht! Voor de Kazerne komen we terug, zoals gebruikelijk.

Binnenspelen in het Van Abbemuseum

Het Van Abbe is gehuisvest in een bijzonder gebouw. Omgeven door water, als een soort slotgracht, met strakke lijnen (daar zijn ze weer) en veel glazen elementen. Intrigerend de combinatie baksteen met glas. Het nodigt uit om naar binnen te willen en dat gaan we! Bofkonten! We worden ontvangen door Neeltje die onder anderen vertelt over de huidige tentoonstelling Geo Design: Junk door de jong afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven. Na haar verhaal spreken we af dat we lekker zelf door het museum dwalen en via de appgroep contact houden over het moment om pauze te houden en wat te gaan drinken. Tien vrouwen met tien camera’s in een museum. Als dat maar goed gaat. We doen netjes onze tassen in een kluisje. Onze camera’s gaan mee.

Kunst kijken of binnenspelen, een dun lijntje

Ik vind het geweldig! Doorgaans ben ik met mijn zoon en/of zus in een museum en dan zonder camera. Heel gezellig en leerzaam ook. Ik hou van kunst, maar heb er geen verstand van, zij wel. En nu loop ik hier, links en rechts draven wat vriendinnen met hun camera en ook ik kijk, volg de lijnen van het gebouw, kijk waar ze samenkomen, reflecteert daar iets? Wat doet zij daar nou? Langzamerhand ben ik totaal afgeleid van de kunst en zie ik alleen maar foto’s die nog gemaakt moeten worden.

Eind goed al goed in Eindhoven

Lijnen die onderbroken worden door vriendinnen, weerkaatsing in het marmer, letters op de muur. Te gek! Wat geniet ik van deze, voor mij, nieuwe manier van naar het museum gaan.

Natuurlijk zie en bewonder ik dat mooie schilderij van Carel Willink ook, maar de lijnen, vlakken en reflecties hebben mij gepakt vandaag. Ik kom nog een keertje terug met zoon en zus voor de kunst die ik gemist heb. Dat duurt vast niet lang, want Eindhoven is te leuk.

We vergeten te pauzeren dus sluiten we af met een drankje in het museumcafé. Wat vliegt zo’n dag om!

Napret nog leuker dan de voorpret

We nemen afscheid met een “tot gauw” belofte en samen met Anita (die mee terugrijdt) ga ik op jacht naar mijn auto die ik god weet waar geparkeerd heb de dag ervoor. Mijn richtingsgevoel laat me vaak in de steek, maar gelukkig weet Sandra uit welke richting ik gisteren kwam draven. Eind goed al goed. Nog een kwartiertje lopen en dan kunnen we huiswaarts. Moe maar voldaan en een rolletje vol. Het leven is mooi!

De napret is al in volle gang op Instagram (even scrollen is waarschijnlijk nodig). De strakke platen vliegen erop. We leggen een prachtige verzameling aan met elkaar. Leuk om te zien dat ik niet de enige ben die zich heeft laten (ver)leiden door lijnen in Eindhoven. Ik vind het het einde! 

Hoe lang is onze emmerlijst?

Waar kwamen we wel vooruit maar hebben we niet gewandeld?

Hoe kun je jezelf verrassen?

22 reacties op “Eindhoven het Einde!&rdquo

 1. Dat je dan voor het eerst in je leven sushi eet, win win situatie met de vriendinnen op pad. Op de trap, in het museum, voor een muur, alles was 10 x leuker.

  1. Precies! Er zijn alleen maar winnaars op zo’n dag en de napret raken we ook al niet over uitgepraat. Dankjewel dat je er bent lieve San. Altijd weer feest! x

 2. Hoi lieve vriendinnen,

  Ik heb deze gemist, maar door het blog, heb ik toch het gevoel, dat ik er bij ben geweest, en geniet enorm van jullie geschoten platen. En dan vooral het lijnenspel wat ik daar in tegenkom … te gek!
  En ik heb het van Abbe museum maar op m’n emmerlijst gezet 😉

  1. Ja! Daar hoort het ook! Echt superleuk was het en wij willen natuurlijk weer terug. Dankjewel voor je leuke reactie. Daar worden we altijd blij van. x

 3. Wat een zalig verhaal en wat een geweldige beelden. Ik dacht dat ik veel had gezien maar ik heb toch wel het eea gemist. Kortom ik ga terug.

  1. Wij gaan mee! 😀 Er komt zo echt nooit een EINDE aan onze emmerlijst he? Wat heerlijk! Dankjewel voor de leuke reactie en het poseren, lieve Karin. x

 4. Wat een heerlijk verhaal , ik waan me gewoon weer in Eindhoven. Wat was het verrassend , leuk , gezellig en wat een mooie foto’s . Hier in dit blog en ook al een paar dagen op IG .
  Wat is het toch geweldig om 10 verschillende plaatjes langs zien te komen van 1 onderwerp !!
  Ik heb genoten van A tot Z en terug , maar ga zeker nog wel een keer terug !
  Mijn plusjesdag is weer geslaagd .
  Dank dank dank 🥰

  1. Ja hè Anita. Ik geniet ook zo van alle foto’s van de vriendinnen. Samen maken we maar een prachtig beeldverslag. Fijn dat je er weer bij was! x

 5. Dat leest lekker weg! Wat een fotogenieke stad is Eindhoven en super gastvrij! Gaat weer terug op mijn lijstje want we hebben nog niet de helft gezien…

  1. O heb jij dat ook altijd Daniela? Altijd het gevoel dat er nog meer te zien is. Nergens klaar, altijd wil ik weer terug. Heerlijk! Superleuk dat je weer me was! x

  1. Bij ons gaat Eindhoven er gewoon weer lekker op. Dat verbaast je vast niks. Bedankt voor het lezen!
   Blij van Mariëlle! X

 6. Wat gaaf allemaal, en wat een mooie foto’s, krijg gewoon spijt dat ik niet mee was, maar moet helaas nog aan mij zelf denken. Gelukkig kan ik op deze manier mee genieten 😍💯🔝

  1. Fijn dat je genoten hebt! Een pas op de plaats geeft vast weer wat ruimte voor een andere keer. Dankjewel voor t lezen! 😊

 7. Ooooh wat een heerlijke dag! Bij jullie eerste landingsplaats bedacht ik me eigenlijk al dat het programma noooooooit helemaal haalbaar was. Was moeten jullie gelachen hebben. Zo’n dag móet gewoon uitlopen. … Deel twee gaan we vast snel een keer lezen 😉.
  Ohja,… de blog,…de schrijvert is een blijvert. 😂 Met een smile er doorheen 😄

  1. Kun jij de volgende keer niet met ons mee, Carola? We kunnen wel iemand met gevoel voor tijd en planning gebruiken op zo’n dag, hahaha. Dankjewel voor het lezen en je leuke reactie! x

   1. Haha,… lijkt me echt geweldig! Zou ik hier mijn (bizar, stomme en chaotische) planning los moeten laten. Maar tof aanbod hoor, ik hou me aanbevolen voor een keertje ♥️

 8. Was weer een top dag! Met als kers op de taart het Van Abbemuseum. Al het andere was ook te leuk. Heb je prima beschreven. Ook altijd weer super om met zoveel verschillende vriendinnen op stap te zijn in zo’n goede sfeer!

  1. Ja hè Marianne, fotografie verbindt en verzustert. 😀 We hebben maar weer genoten. Dank voor je leuke reactie! x

 9. Wat heb ik genoten en wat was het leuk met de andere vriendinnen. Grootse pret. Een volgend bezoek aan Eindhoven staat al gepland. Een stad die zoveel te bieden heeft qua fotografie. Dank je wel dat we met je mee mochten en mogen nagenieten van je geweldige blog. Je bent geboren voor het schrijversvak. Top

  1. Wat een lief compliment van jou, Anne-Marie. Jij bedankt voor alle gezelligheid. Enorm genieten vind ik het iedere keer. Samen op pad is toch het leukst wat er is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.