Deventer is meer dan alleen Charles Dickens

Geplaatst op

Aloha! Mijn naam is Sharmin de Vries en ik ben woonachtig in Amsterdam en werkzaam als PR & communicatieprofessional in de reiswereld. Door mijn werk zijn fotografie en social media mooi met elkaar verweven. Wanneer de kans zich voordoet, vind ik het te gek om met een groep gelijkgestemden op pad te gaan. Samen mooie plaatjes schieten, lol trappen en om ongegeneerd tijdens de lunch Insta stories te posten. 

In de voetsporen van Charles Dickens

Deventer is de plek des onheils voor een fabelachtige fotografiedag met een groep 40plusvriendinnen. Nu ja, het is maar wat je onheil noemt. Het is vooral een stad vol verrassingen, schitterende straatjes en sprookjesachtige panden die in een Charles Dickens-verhaal niet zouden misstaan. En laat Deventer nou de plek zijn waar de kenmerkende 19e-eeuwse stad, die centraal staat in menig Dickens-roman, weer tot leven komt. En niet uitsluitend tijdens het jaarlijkse Dickens-festijn, maar elke dag wel.  Zo banen negen 40plusvriendinnen zich op een koude maar zonnige herfstdag in november een weg door smalle straatjes waar #solobikeparking moeiteloos wordt afgewisseld met #ihavethisthingwithfacades.

Nou dan weet je het wel, dat is mogelijk elkaar uit het oog verliezen en niet weten waar je de camera op moet richten. Stiekem willen sommige dames het liefst de boetiekjes en schattige winkels induiken om te shoppen. Ik noem geen namen, maar het moge duidelijk zijn dat ik zeker nog eens terugkom. 

Er is nog veel meer in Deventer

Dat Deventer een stad vol verrassingen is, blijkt wel wanneer wij de Lebuïneskerk inlopen en niet geruisloos langs de kerkbanken hoeven te lopen, maar vrolijk kunnen mee blèren met ACDC en David Bowie. In de kerk vindt namelijk een vintage markt plaats waar onder meer oude elpees verkocht worden. 

Kunstige vingerafdrukken

Na deze muzikale surprise begeven wij ons naar het stadhuis. Het stadhuis van Deventer staat aan het Grote Kerkhof en is een rijksmonument. Wat het stadhuis zo bijzonder maakt zijn de diverse bouwstijlen. Van een classicistische voorgevel, daterend uit 1693 tot het moderne stadskantoor met open hof en een kunstontwerp bestaande uit duizenden vingerafdrukken. Zijn wij in een aflevering van The X-files beland? Nee de vingerafdrukken zijn van Deventenaren en zo lees ik nadien, door een kunstenares bedacht in samenwerking met inwoners die protest aantekenden tegen de komst van het nieuwe, moderne stadskantoor. Om die reden zijn honderden vingerafdrukken afkomstig van de welbekende middelvinger. Wij steken allerminst een middelvinger op wanneer wij door het hof van het stadskantoor lopen en gebruiken het kunstzinnige ontwerp vooral voor de betere Insta-kiekjes en onze groepsfoto.  

Na een gezellige lunch begeven wij ons wederom in een wirwar van knusse straatjes waar de laaghangende zon de gevels van een puik schaduwspel voorziet.

Vervolgens splitst de groep zich in tweeën op om de tocht naar de overkant te maken. De fanatiekste fotografen lopen over de brug naar de overkant om zoveel mogelijk van de omgeving mee te pakken en een handvol dames (waaronder ikzelf) verkiezen de snelle overtocht per boot om vooral de zonsondergang die Deventer in een schilderachtig kleurenpalet omtovert vast te leggen. 

Onder het mom van ‘alles voor de foto’ loop ik in een geruite rode jas rond die het Dickens-gehalte goed opkrikt, maar beslist niet bestand is tegen de aanhoudende kou en dus kijk ik na een energieke dag vol fotografie vooral uit naar de afsluitende borrel. En dat het gezellig is, hoef ik niemand te vertellen. Dat het weer een dag is om in te lijsten waarschijnlijk ook niet, maar ik doe het toch. 

Veel dank Monique, Sandra en alle andere dames die mee zijn. Ik heb er weer enorm van genoten.

Sharmin wandelt graag.

Karin houdt van water

Kariene reist de wereld rond

29 reacties op “Deventer is meer dan alleen Charles Dickens&rdquo

 1. Wat hebben we genoten met zijn allen, en het weer werkte alweer zo fijn mee. Nu ik je foto’s zie weet ik weer waarom ik terug wil, haha nog meer en meer foto ‘s maken van al die mooie straatjes en geveltjes. Eindeloos feestje 🎉🎉

 2. Ontzettend leuk blog en de koffie is daar vast ook even geproefd de schrijfsters voorliefde voor dit zwarte vloeibare goud 😀☕.
  Die rode geruite Jas is zeker een mooie toevoeging ❤

 3. Oh, wat een heerlijke blog! Ik wil weer terug! En ik kijk weer zo uit naar het volgende uitje van de @40plusvriendinnen met al die lieve vriendinnen 😘

 4. Wat leuk Deventer…. Zou er meteen naar toe willen… Ik hou van gekleurde gevels en knusse straatjes!! Super leuke blog Charmin met een hip ruiten jasje 😃🍀❤️

 5. Heerlijke blog met foto’s in heerlijke zachte kleuren. Ik ken Deventer een beetje. Je hebt het prachtig weergegeven.

 6. Leuke blog! Zo wordt je weer op ideeën gebracht, Deventer dus ook weer eens op het lijstje. Mooie foto’s 👍🏻

 7. Deventer is zo leuk, dit uitstapje gemist en Sharmin je maakt dat ik het liefst morgen in de auto stap, en de leuke straatjes op zoek, maar geloof dat er vast nog wel een keer komt, zie uit naar de volgende uitstapjes met de 40+vriendinnen 🤗

 8. Wat een zalig verhaal. Besef me eens te meer dat ik geen uitstapje meer wil missen. Wat hebben jullie mooie dingen gezien en gedaan en wat laat je dat mooi met je fotos ook zien.

 9. Wat een heerlijk blog Sharmin. Helaas niet mee geweest naar deze gezellige fotogenieke stad. Heb een hele boel gemist lees ik nu!
  Gelukkig houden de @40plusvriendinnen van heen en weertjes , dus wie weet 😍

 10. Ik ben er ook in november geweest, jammergenoeg maar een paar uurtjes en het is inderdaad een leuke stad, waar je niet uitgekeken raakt. Ik ga zeker terug!

 11. Ontzettend leuk geschreven! Deventer is een heerlijk stadje, ik was er eind 2018 voor een weekendje. Maar wanneer ik dit blog lees wil ik echt nog eens terug. Wellicht met het Dickens festijn. 😊

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.