een Warm welkom van drie dagen in een koud Mechelen

Treinleven

Onze reis start deze keer met de trein en we vinden elkaar in Breda. Soms is dat even zoeken, vandaag niet. In Breda stappen we over op de internationale trein die ons in 55 minuten naar onze bestemming Mechelen brengt. De aansluiting maakt dat we op het gemakje nog een koffie kunnen doen en vanzelfsprekend duurt de gang naar de koffie toe langer dan de koffie zelf. Station Breda heeft zoveel leuke lijnen en spiegels om te fotograferen dat we nog bijna de trein missen.

Het is maar goed dat we niet zelf op de rem kunnen trappen tijdens de treinrit want anders waren we nooit op tijd gekomen op onze afspraak. Met een warm welkom van Britt van Visitmechelen brengt een korte wandeling ons naar het Hotel Muske Pitter. Daar alweer een warm welkom. Onze zuiderburen zijn er goed in. De heerlijke ruime kamer heeft een prachtig uitzicht op de Hanswijkbasiliek en onze camera’s staan al te trappelen. En zo is ons doordeweeks weekendje al weer lekker van start.

Stappen en Happen

Vandaag is het plan om 25 km te gaan fietsen maar aangezien er veel regen in de lucht hangt besluiten we om te lopen. Dat klinkt misschien ook als een nat pak, maar we gaan op pad met het Prikkelpakket. Allereerst steken we even het straatje over want de deur staat uitnodigend open bij de Hanswijkbaseliek.

De route van het prikkelpakket gaat langs verschillende lekkere hapjes en dus droge momenten. We hebben er zin in! Nu is het dus wel noodzaak om op de route te letten en om ook alle deelnemende winkels te vinden. Dat is bijna gelukt. Het wordt een soort speurtocht en zo is dit buitenspelen nog leuker met al die lekkere beloningen onderweg.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Het grote voordeel van al die nattigheid is dat op elke gewenste plek een plas ligt en dat is een feest voor de fotografie! O en het is lekker rustig op straat, ook fijn. Heb je wel eens gekeken op de hashtag #puddlegram op Instagram? Inspiratie voor de natte dagen volop.

Mechelen is wandelend prima te doen, want binnen de ring ligt alles op een loopafstand van 30 minuten voor de gemiddelde bezoeker. Wij doen er drie dagen over en zijn nog steeds niet klaar, maar dat is niks nieuws onder de zon. Ook niet onder de regen.

Kaas in de Vleeshalle

We duiken de Vleeshalle in voor een lekkere lunch en gaan voor de kaaskroket, logisch. Het duurt heel even voor wij de werkwijze door hebben, maar als je eenmaal zit met het lekker hapje wil je niet meer opstaan. Behalve dan om even vanaf de verdieping een strakke foto te schieten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en nu we dan toch staan gaan we weer lekker verder op pad.

Op de markt staan zoveel leuke geveltjes dat we niet weten waar we het schieten moeten. Een rolletje vol op de markt, wij kunnen dat.

Eindeloze fotografie in Mechelen, want er zijn zoveel leuke stadsgezichten die de sfeer goed weergeven en wat te denken van de authentieke details en de fijne Belgen. We willen met iedereen wel een praatje maken en zij met ons. Een zalige vertragende factor. Te grappig.

Waar je ook staat in Mechelen, de Sint Romboutskathedraal is altijd zichtbaar, behalve als je erin staat. Eenmaal binnen begrijpen we waarom de Mechelaars hier zo trots op zijn. De toren kun je beklimmen maar wij blijven met beide voetjes op de grond omdat de zon schijnt en omdat de wandeling ons weer roept. Geen tijd te verliezen, ga je mee?

In de avond eten we bij De Cirque aan de Vismarkt. Ook hier voelen we ons meer dan welkom. Het is een klein tentje maar de gerechten zijn groots en het eten gaat erin als zoete koek. De geplande avondfotografie valt letterlijk in het water, maar we kijken terug op een fantastische eerste indruk van Mechelen. Wat een heerlijke dag!

Welterusten Mechelen, als dat maar gaat lukken

Het blijft nog lang onrustig in ons hoofd we liggen een soort van wakker van die enorme berg indrukken en foto’s. De volgende dag zitten we toch fris en fruitig met volle accu’s en een goede bui aan het ontbijt. De eigenaar laat ons na het gebakken eitje vol trots zijn hotel zien. We delen zijn enthousiasme van dit levenswerk en genieten van de familieverhalen. Hoe bijzonder dit leven.

Nieuwe ronde, nieuwe regen

Gisteren was het nat, vandaag nog natter, maar gelukkig gaan we naar het Museum. Onderweg blijven we vanzelfsprekend toch weer even steken bij de mooiste puddles. Bij het Hof van Busleyden museum is er naast een warm welkom een berg lol. De dames aan de balie lijken ons te kennen en we lachen er vrolijk op los. Wat een gezelligheid. In het museum is van alles te bekijken wat onze aandacht trekt waaronder het project de Grond der dingen. Elke Mechelaar heeft een vierkante meter grond ter beschikking en zo hebben ze elkaar nodig om mooie en reële plannen te maken voor de Mechelse samenleving. Het museum bevindt zich in een mooi gebouw waar oud en nieuw elkaar vinden.

De grote verwondering

Het is vandaag niet alleen natter maar ook kouder en de regen is veranderd in sneeuw. Onze volgende locatie ligt iets verder dan loopafstand dus gaat onze benenwagen richting de bushalte. In de bus, geen moeilijke toestanden, je koop je kaartje gewoon bij de buschauffeur. Je kunt ook met je smartphone betalen, dan is het zelfs nog iets goedkoper. Veel te vroeg, dat dat bestaat, komen wij aan op onze volgende bestemming de Wintertuin Ursulinen. Dit is echt een aanrader want ondanks dat wij al veel mooie gebouwen in ons leven hebben gezien, kwam zoiets nog nooit eerder voorbij. De grote verwondering, een parel van art nouveau. Dat begrijp je pas als je binnen ziet hoe de pianogalerij en de eretrap eruit zien. Deze ervaring blijft zeker op je netvlies staan. Niet vergeten te reserveren!

Ook fotograaf-technisch is dit de hoofdprijs. De rondleiding heeft een informatief gedeelte en dat leert ons onder anderen dat lopend water niet wegloopt en ze kuisen als wij schoonmaken. De Belgen weten zelf niet half hoe slim en grappig ze met woorden zijn. We trekken nog een paar foto’s en doen ons uiterste best om de groep bij te houden, maar je begrijpt vast dat dit kansloos is. Het is er simpelweg te mooi. Als duveltjes uit doosjes staan we soms ineens weer bij de groep, tot grote hilariteit van het gezelschap. Het geduld van onze gids is onbetaalbaar.

Voor alle feitjes en andere weetjes over de Wintertuin Ursulinen verwijzen we je graag naar hier, want dat de Wintertuin in de top 10 van Visit Mechelen staat vinden wij super logisch. Daar moet je heen willen

Droger wordt het niet

Met een natte plu en een bijna droog hoofd gaan we terug de bus in om er bij Via Via Joker Reiscafe uit te vallen. Daar smaakt dat drankje extra lekker. We komen zalig bij in dit sfeervolle cafeetje en dat het maar drie stappen van ons hotel is komt mooi uit. Zo rollen we met gemak de douche in.

De cafeetjes met de terrassen moet een feestje zijn in de zomer en dat maakt dat we onszelf beloven terug te gaan, het liefst met een hele berg vriendinnen. Wie gaat ermee?

Blij met de 40plusvriendinnen

We hangen alweer in een warm welkom want bij De Fortuyne vallen we met onze neus in de boter. Daaronder zit een heerlijk broodje. Kom maar door met die lekkere gerechtjes “taste for two“. We nemen even wat tijd voor Instagram maar het is bijna onbegonnen werk om al jullie lieve en enthousiaste reacties op onze stories bij te houden. We doen een goede poging tussen gang twee en drie. We worden zo blij van jullie allemaal !!

We mogen nog een dagje!

De volgende dag schijnt de zon, dat willen we! Dus na een heerlijk eitje ontbijtje droppen we onze koffers bij de VVV van Mechelen. De fietsen laten we weer op slot want lopend zien wij zoveel meer en we willen naar de plekjes waar we nog niet geweest zijn.

Gouden Carolus: Het lekkerste biertje van België

Een andere locatie die ook heel logisch in de top 10 van Visit Mechelen staat is brouwerij Het Anker. Ook deze bevindt zich op loopafstand, zelfs voor ons. We dwalen heel soms even links of rechts een hofje in, dat begrijp je, maar we zijn op tijd! Hoera hoera!

Bij de brouwerij kunnen ze niet alleen heerlijke biertjes brouwen maar ook zalig eten bereiden. Wie zien dat je er zelfs kunt slapen. Dat is vast ook een goed idee. Nu willen we zeker nog eens terug gaan toch?

De rondleiding door Jan is om te gieren. Die vrolijkerd weet je enorm te amuseren met een kort en boeiend verhaal over het Carolus biertje. In de proeverij vieren we met 20 man en vrouw hoe mooi en gezellig het leven in Mechelen is. 

We nemen afscheid van Mechelen met een laatste lunch bij de Vleeshalle. In deze oude markthal vind je 12 smaakmakers die je aangenaam gaan verrassen.

Vlotte reis naar huis

Als verrassing voor thuis gaat er nog een doosje bonbons mee en een pakketje Gouden Carolussen. De internationale trein brengt ons terug naar Holland, Breda. Daar geven we elkaar een dikke knuffel. Wat was het superleuk en wat smaakt dit naar een heen en weertje.

Vijf keer Rem je rot

In Mechelen zijn ontzettend veel mooie fotospots, maar bij deze vijf locaties trappen we nog maar eens extra hard op de rem. Heb je even?

 1. De Kraanbrug. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht op misschien wel het mooiste rijtje huisjes. Bekijk ook even met je camera links en rechts van de brug hoe de compositie daar is op de huisjes, statief mee en wortelen maar!
 2. De Vrouw van Mechelenstraat. In deze straat kun je de mooiste deurtjes vinden. Schieten als een malle op de leuke details.
 3. Het Groot begijnhof. Die authentieke symmetrie, leuker wordt het niet.
 4. Het Dijlepad. Deze steiger brengt je onder de mooiste bruggen door.
 5. De Wintertuin Ursulinen. Dit complex bestaat uit een klooster en een school en gaat je accu’s compleet leeg trekken, eindeloze fotografie daar. Vergeet geen afspraak te maken.

Doordeweeksweekendje

Weekendjeweg op zondag


43 reacties op “een Warm welkom van drie dagen in een koud Mechelen&rdquo

 1. Wat hebben we het leuk gehad, hè Sandra in het mooie Mechelen?!
  Geen idee hoe vaak we gezegd hebben: “Hier moeten we terug willen met onze vriendinnen”. Nooit genoeg van de heenenweertjes. Wanneer gaan we weer? 😀 x

  1. Wat zullen jullie ondanks alle regen een hoop ohhh en ahhh gehad hebben, en jullie hebben mij zeker enthousiast gemaakt, gaat op de “emmerlijst” 😉
   Dus als jullie voor een heen en weertje gaan, hoop ik er bij te kunnen zijn … en anders reis ik zelf af naar onze Zuiderburen 😃

 2. Een heen en weertje met de trein is fijn. Naar Mechelen is superfijn. Met de trein en met 40plusvriendinnen naar Mechelen is ubersuperfijn. Mag nog lange niet van het lijstje af. tot gauw !!!

 3. Ja hoooor, reserveer maar een plaatsje voor mij. Wat ziet die stad er mooi uit en gewoon bij de buren! Erg leuk geschreven ook weer ladies en prachtige foto’s maar dat is jullie wel toevertrouwd!!!

  1. Wat een superfijn compliment! Erg blij mee❤️ Het is niet eens zo ver 😉 We moeten dan maar niet meer in de stilte copes gaan zitten 🙈😂

 4. Niet normaal. Wat een gaaf verhaal en inspirerende fotos. Ik denk dat ik eens heel erg mijn best ga doen iemand over te halen eens naar Mechelen te gaan.

 5. Wat een enthousiaste verhalen! Ik wil ook puddles in Mechelen, met een zonnetje dan graag. En deuren natuurlijk😜

 6. Wat een heerlijke blog met heerlijke plaatjes van een heerlijk stad die ik snel toevoeg aan de wishlist, dat biertje wil ik ook eens probieren !

 7. Wat een authentieke gezelligheid. Het was heel plasant om te lezen. Maar bovenal, wat een prachtige sfeerfoto’s. Weer een aanvulling op mijn emmerlijst.

  1. We kunnen wel grossieren bij de Blokker. Kwantumkorting op de emmertjes. 😀 Het was zalig Marielle, je gaat genieten!

 8. Als Belgische heb ik genoten van Mechelen, de verhalen én de prachtige foto’s!!
  Ik ben ooit maar 1 keer in Mechelen geweest maar jullie doen me zin krijgen om terug te keren! 😀
  … en jullie worden/zijn echte Bourgondiërs! 😋

 9. Jeetje , wat een prachtige foto’s en geweldig blog weer dames .
  Wat fijn dat jullie iedereen zo heerlijk laten meegenieten.
  Mijn emmertje loopt intussen ook over in to do en to see ..
  geweldig jullie aanstekelijke enthousiasme 😍

  1. Mechelen heeft ons enorm verrast. Ook heerlijk dat het er niet zo druk is als in de grotere steden. Dankjewel voor jouw enthousiasme ook! 😀

 10. Haha, de dames,
  Als gids was het weer een leuke bedoening, maar ja, zo gaat ie altijd.
  ik hoop julle nog eens te mogen ontvangen, dwz: ik stel me kandidaat jullie een dagje door Mechelen te leiden (zeker korte ij), van ontbijt tot en met avondeten.
  Ik hoor het wel, leuke comments btw, je mag me altijd een paar foto’s doorsturen, want alle foto’s zijn wel bijzonder gedaan, good job

  Jan

 11. Geweldig avontuur weer meiden! Ik zag het op de story’s ook voorbijkomen… Mechelen is hip 😃👍 superleuke en mooie foto’s bij een alweer heerlijke blog!!

 12. Oooo, dat was vast genieten 2.0. Wat een heerlijk verhaal om te lezen en jullie foto’s zijn om van te smullen. Na dit gelezen te hebben kun je daar toch alleen maar heel graag heen willen? Zowel met ☀️ Of met ☔️, hoe dan ook een feestje.

 13. Wat een heerlijk verslag, Mechelen gaat op mijn lijstje van steden die ik graag een keer wil bezoeken.
  En wat een hoop mooie foto’s!

 14. Echt een verhaal waar ik jullie in herken. Constante onderbrekingen – het is me een raadsel hoe jullie er nog zo’n goed verslag weten uit te persen. De foto’s zullen daarbij wel een hulpmiddel zijn en wat een mooie plaatjes. Ik heb genoten van het lezen en Mechelen komt zeker op mijn lijstje.

 15. Wat geweldig jullie blog en niet vergeten de foto’s. Zodra dat er weer gereisd kan worden komt Mechelen zeker op mijn lijstje te staan.. echt geweldig weergegeven door jullie meiden..

  1. Bij ons staat het ook nog op de emmerlijst, dat wordt een heenenweertje je van hier tot daar 😂🙈, fijn weekend liesbeth 💕

 16. Wat een geweldig verhaal! En super foto’s. Echt een aanrader Mechelen. Zelfs als het nat en koud is. Top gedaan deze blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.