DAAR BIJ DIE MOLENS OP KINDERDIJK

40plusvriendinnen, erfgoed, kinderdijk, unesco, Zuid-Holland, alblasserwaard

ZIJN WIJ ALS EEN KIND ZO BLIJ

Veel voorbereiding hebben we niet nodig voor een dagje tussen de molens op Kinderdijk. Dagelijks komen er foto’s langs op Instagram en dan weet je dat je camera overuren gaat draaien. Dus extra batterijen en geheugenkaarten in de aanslag, statief mee en gaan! Online kun je al een ticket bestellen met een tijdslot, dan mis je de boot niet, gelukkig. Wij kiezen voor de ochtend, dan kunnen we na alle activiteiten nog heerlijk wandelen en dwalen met de camera én weten we direct waar we onze statieven nog even uit willen laten. 

WE HOREN DE MOLENS OP KINDERDIJK ROEPEN

40plusvriendinnen, erfgoed, kinderdijk, fiets

Als we door het dorp aan komen rijden willen we al remmen, maar dat doen we dan maar niet. Gaan! Want we horen de molens al roepen. “Kiek mij, kiek mij nou!” Hoeveel molens willen we hebben? Er staan van de 20 molens van het Unesco werelderfgoed er nog 19 mooi te zijn, allen uit de 18e eeuw. Ze zijn gered door koningin Juliana, laten wij ons vertellen door een van de gezellige gidsen. Dan voel je je met het ticket al gauw de koningin te rijk tussen al de molens op Kinderdijk, want die geeft niet alleen toegang tot de drie museum-molens, maar je kunt maar liefst met twee bootjes door de Boezem langs alle 19 molens varen en reken maar dat je camera daar blij van wordt. 

IS KINDERDIJK EEN SPEELGOEDWINKEL?

Nadat we onze tickets hebben opgehaald verdwijnen we eerst richting het nieuwe panoramaterras met uitzicht over het hele gebied. We kunnen ons geluk niet op, wat een weelde vanuit de hoogte en onze camera’s blijven klikken en zoomen. Hier wordt een doodgewone fietser ineens een oer-Hollandse ansichtkaart en als je uitzoomt lijken de molens net speelgoed, zou het daarom Kinderdijk heten?

VRIJWILLIGERS VOL VERHALEN

Unesco werelderfgoed de molens op Kinderdijk

Nee, waaraan Kinderdijk haar naam te danken heeft gaan heel wat verhalen over in de rondte. De vrijwilligers zitten er vol mee. Wij worden er geen wijs uit en kunnen al nooit kiezen dus besluiten we dat de leukste geloven en voegen, eigenwijs als we zijn, gezellig onze eigen versie toe aan alle theorieën. Welke wij de leukste vinden? Lees ze allemaal hier en verzint eer ge begint: We horen graag welk verhaal jij het boeiendst vindt, want wij vinden alles altijd al leuk.

TWEE BOOTTOCHTEN EN DRIE MUSEUMMOLENS

Unesco werelderfgoed de molens op Kinderdijk

We bezoeken eerst het Wisboomgemaal voordat we naar de film in het hulpgemaal de Fabriek gaan. De film blijkt een multiscreen, dus als je links kijkt zie je rechts toch van alles. Wij raken de weg al kwijt. Dat komt mooi uit want we gaan hierna toch varen.

Er zijn dus twee boottochten en met ons talent voor kiezen, gaan we eerst voor links. Dit is het bootje dat stopt bij alle museum-molens. Een prima keuze dus, want zo kunnen we binnen het tijdslot van de ticket de molens van binnen bezoeken. Een van de drie museum-molens is ook alleen via deze hop-on-hop-off boot te bereiken. Nu maar hopen dat we ons niet te veel laten afleiden en de boot missen. Wat denk je? Is het nog licht als we het rechter bootje pakken?

TERUG IN DE TIJD

Unesco werelderfgoed de molens op Kinderdijk

In de museum molens krijg je een mooi en nostalgisch kijkje in de keuken met een duidelijk beeld van binnen en van buiten hoe je in zo’n molen kunt wonen en werken.

Hoe de was zo mooi wit kan zijn, blijft een geheim. Wij hebben, slim als we zijn, onze witte broek thuisgelaten vandaag.

Unesco werelderfgoed de molens op Kinderdijk

WIE ZIT ER WEER NIET OP TE LETTEN?

Voor de oplettende lezer onder ons, wat doen die andere 16 molens daar? Eentje lijkt een groot geheim, maar de andere 15 dienen als dak boven het hoofd van de molenaar en de familie.  Ze zijn gewoon bewoond! Nou noem het gewoon, dat is niet normaal mooi als je zo mag wonen.

De kleine schuurtjes, die vaak tussen twee molens in staan, dienen als keukentje. Mocht de vlam in de pan slaan blijft in elk geval de molen gespaard. Wij sparen de foto’s en verzamelen de herinneringen. Daar blijven we blij van.

HEEL VEEL ZONNETJES OP KINDERDIJK

Ondertussen gaat de zon schijnen en wordt het buiten mooier en mooier. Dat is logisch want op Kinderdijk zijn alle vrijwilligers het zonnetje, ze gaan allemaal stralen als ze ons trakteren op hun verhalen en samen met de informatie van de audiotour gaan oude tijden herleven. We krijgen er maar geen genoeg van.

Beloofd is beloofd, alle hens aan dek want het is de hoogste tijd voor het rechter bootje. Deze vaart zonder te stoppen, dus sla het hoppen zowel -on als -off maar over is het advies en maak een mooi tochtje langs alle molens tot om de hoek en er voorbij.

FOTOGRAFEREN VANUIT JE LUIE STOEL

fotografie 40PlusVriendinnen

Go with the flow is nog nooit zo letterlijk geweest met de camera op scherp vanuit onze luie stoel. We zijn helemaal in ons nopjes met al die heenenweertjes op Kinderdijk en komen van boord met ware zeebenen. 

keuken op Kinderdijk

NA ZOVEEL WATER NOG MEER NATTIGHEID

We weten dat het tijd is voor de pauzeknop als we het lekkere terras zien met een mooi schaduw-zonplekje omdat we het niet altijd eens hoeven zijn. “Een wijntje en een melk graag.” Daarna brengen we de #remjerot plekken, die eerder tijdens het varen aan ons voorbij trokken, met de benenwagen en camera een bezoekje. Het steigertje, de bruggetjes en de molens op Kinderdijk, ze blijven maar roepen om een foto!

Unesco werelderfgoed de molens op Kinderdijk

NOG MEER WIST-JE-DATJES

Al dwalend langs al die Hollandse pracht praten we na over de wist-je-datjes die wij nog niet wisten en niet willen vergeten. We laten ons nog vertellen hoe een molenaar praat zonder geluid. Aan de stand van de wieken kan iedereen zien wat er gaande is bij de molens op Kinderdijk. Een feestdag of rouw, iedereen mag het weten.

fotografie 40plusvriendinnen

OVER DE DATUM

Inmiddels is ons tijdslot al een uurtje of vier over de datum, dat matcht lekker. Tijdens het wandelen in de buitenlucht is dat geen enkel probleem. Voor onszelf ook niet. Wij zijn gewend aan een vertragende factor van een halve dag. De zonsondergang bewaren we voor een volgende keer, want we weten toch zeker dat we terug gaan komen naar dit heerlijke molenfeestje op Kinderdijk. Wie gaat er mee?

Voel je ook als een kind in de snoepwinkel

Waar je zeebenen je nog meer brengen

Doe je te goed aan meer erfgoed

44 reacties op “DAAR BIJ DIE MOLENS OP KINDERDIJK&rdquo

 1. Mijn camera schreeuwt om een heenenweertje. Hoor je dat? Wat een zalige onderdompeling in al dat erfgoed op Kinderdijk. Love it! 💕

 2. Wat een heerlijke blog. Gauw een bezoekje plannen. Is alweer even geleden dat ik er was😉. En toen was het hartje winter. En dat is weer een heel andere sfeer.

 3. Toch ook erg, menig toerist is er geweest en ikke nog nie eens. Dit blog vraagt, nee eist een plek op de emmer lijst ✅

 4. Wat een heerlijk verhaal Sandra om vrolijk van te worden EN om er als de wiedeweerga naartoe te willen😘
  Hoewel ik het ken✅

 5. Wat een fijne blog over een oerhollandse dag! Ik heb er zin van gekregen om ook eens te gaan. Ik ben er gewoon nog nooit geweest!

 6. Wat een heerlijke enthousiasme bij jullie Mo en San .. enne op dat bootje wil ik ook wel varen .. dus bij dat #heenenweertje .. denk aan mij 😉

 7. Wat een superleuk blog en mooie foto’s! En op dat #heenenweertje ga ik graag mee… gewoon nog nooit geweest!

 8. Nou , dat is weer zeer aantrekkelijk geschreven dames . Ik beken ook dat ik er nog nooit geweest ben. Echt te erg 🙈. Bewaar een plekje in de bus astublieft 😍🙏

 9. Wat een geweldige blog je krijgt meteen zin om te gaan. Dat komt goed uit want ik ben er nog nooit geweest. Dankjewel voor de tip #hoelangkanjeemmerlijstzijn

 10. En nu ik er geweest ben, wil ik zo weer! Wat zijn ze indrukwekkend zo bij elkaar! En als ‘s avonds iedereen naar huis is en je hoort het riet wuiven in de wind, wil je nooit meer weg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.