Loslopende PAPARAZZI BIJ de ‘S-GRAVELANDSE BUITENPLAATSEN

Geplaatst op

KLAAR VOOR DE START?

We gaan mee op missie met de @40PlusVriendinnen. Niet voor de eerste keer, maar dit keer is het wel extra spannend want het is een geheime missie. 

De pret begon al een paar weken geleden toen de Whatsappgroep voor vandaag werd aangemaakt en we ons konden aanmelden. Met twintig 40PlusVriendinnen in een appgroep ontstaat er al gauw een gezellige chaos met berichtjes over en weer: “Leuk dat je meegaat! Gaan we elkaar eindelijk ontmoeten? Waar gaan we heen? Hoe laat en wat gaan we doen?” Traditiegetrouw blijft dat laatste allemaal een grote verrassing.

Met veel tromgeroffel delen de 40PlusVriendinnen Sandra en Monique iedere keer een beetje informatie in de groep. We weten inmiddels dat we in duo’s op pad gaan, bestemming onbekend.

GAAN WE AL?

Een paar dagen voor vertrek komt dan het verlossende woord: Wij vormen samen een duo, Mirjam en Daniela. We kennen elkaar al van een eerder uitje en onze bestemming blijkt het hoofdkantoor van Natuurmonumenten op landgoed Schaep en Burgh. Een van de tien ‘s-buitenplaatsen in ‘s-Graveland. De opdracht luidt: Spreek op een parkeerplek in de buurt van je locatie af en vertel niemand waar je naartoe gaat.

We krijgen meteen een boodschappenlijstje:

 • een bloem
 • een touwtje
 • iets lekkers
 • flesje water
 • lunch
 • goed gemutst
 • camouflage
 • de groetjes…

Wat moeten we daar nou van denken?

bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

EINDELIJK: WE MOGEN LOS!

En dan is het zover en het geluk is met ons, want na een aantal grijze dagen belooft het een warme zonnige voorjaarsdag te worden. Na een korte verkenning van het mooie gebied rond het hoofdkantoor van Natuurmonumenten, staan we keurig op tijd op de juiste plek, in afwachting van verdere instructies. We krijgen een vaag vermoeden dat er meer vriendinnen-duo’s in de buurt zijn als er luid toeterend eentje langs de parkeerplaats rijdt! Ons vermoeden is bevestigd als we onze bloemen aan een boom moeten hangen en deze vergezeld van een selfie naar de Whatsappgroep moeten sturen en we onze locatie moeten delen.

HOE GAAN WE WINNEN DAN?

De selfies en bloemen vliegen om onze oren en het volgende moment horen we dat we punten kunnen verdienen met het fotograferen van elkaars bloemen die verspreid over het landgoed hangen en maar liefst dubbele punten als we andere duo’s op de foto weten te krijgen. De missie is begonnen!

Als echte paparazzi gaan we op pad! Nu is het gebied bij de ‘s-Gravelandse buitenplaatsen redelijk groot en vinden wij het best lastig om de bloemen en andere vriendinnen te vinden, dus worden niet alleen 40PlusVriendinnen maar ook onbekende wandelaars voor vriendinnen aan gezien en dat zorgt voor hilariteit zodra de foto’s gedeeld worden in de Whatsappgroep. Nee! Die horen niet bij ons! 

DE GAME IS ON!

Dan spotten we de eerste vriendinnen, maar ja, natuurlijk willen we zelf nog niet gevonden worden, want winnen zullen we! Gelukkig zit er een slootje tussen en zijn er paden die precies de andere kant op gaan. Dus na het maken van de foto sprinten we, blij met de buit, weg richting Landgoed Bantam en genieten daar verder van al het moois.

Er komt een tweede duo ons tegemoet, met camera’s in de hand, dus dit keer kan het niet missen. Achter een boom wachten we tot ze dichterbij komen. Gniffelend en genietend als kleine kinderen! Yessss, gelukt! Vier punten voor ons! En wat een gezelligheid om elkaar even te zien. We kennen elkaar van Instagram en spreken elkaar natuurlijk daar, maar om elkaar in het echt te ontmoeten is altijd speciaal. Ook het eerdere duo heeft ons gevonden en we kletsen lekker even bij. 

WE ZULLEN DOORGAAN!

Alle duo’s vervolgen hun eigen weg en wij komen aan bij buitenplaats Boekesteyn. Wat een prachtig landhuis is dat! Gebouwd rond 1720 en genoemd naar de statige oude beuken die voor het huis staan. De tuin staat vol rododendrons die nu nog in de knop zitten. Nadat we in de tuin ernaast op onze knieën de mooie paarsblauwe sneeuwroem fotograferen en de magnoliaboom van alle kanten bekijken voor de beste shots, gaan we weer verder op jacht naar vriendinnen, bloemen en erfgoed. De magnolia blijkt later een van de meest gefotografeerde onderwerpen van deze missie. Alle duo’s zijn er los op gegaan.

TIP VAN DE DAG

Het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten is het startpunt voor veel wandelingen. Je kunt er een koffie to go krijgen en je hebt er mooi uitzicht op landerijen en bomenlanen. Ideaal om je camera in de ochtend uit te laten. 

Wandelen bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

WE VIEREN ELK HEENENWEERTJE

Na het bomenlaantje besluiten we dat buitenplaats Trompenburgh zeker onze aandacht verdient en in de Whatsappgroep van 40PlusVriendinnen lezen we dat er meer duo’s die kant op zijn. Dus reden genoeg om aan te sluiten, want die vriendinnen willen we zien. Halverwege bedenken we dat het een iets te ambitieus plan is, want wat we heen lopen moeten we ook weer terug. Met een milkshake van de plaatselijke snackbar als traktatie lopen we langs de Kerkvaart tussen landgoed Spanderswoud en Hilverbeek weer terug naar ons startpunt. En dit levert ook weer een mooi uitzicht, de camera staat niet stil.

fotograferen bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

We komen langs de boerenbrug op landhuis Schaep en Burg, waar de boeren vroeger gebruik van maakten. Zij mochten de oprijlaan niet gebruiken want die was bedoeld voor de rijke bewoners van het landhuis. Er werden dus bruggen aangelegd zodat de boeren via de ‘achteruitgang’ met hun paard en wagen van het landgoed af konden komen. Vandaag zijn we boeren en maken blij gebruik van het bruggetje. 

PLUSPUNTEN

piknik bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

Al met al wandelen we ruim 12 km en fotograferen een rolletje vol bij de ‘s-Gravelandse buitenplaatsen. Een afwisselend gebied met weilanden, water, bossen en mooie landhuizen met aangelegde tuinen. Iedere buitenplaats heeft zijn eigen bijzonderheden. Zo heeft de bewoner van landgoed Gooilust er ooit een dierentuin aangelegd en wonen in de ijskelder op Schaep en Burgh nu vleermuizen. Wat we ook erg leuk vinden zijn de vele bankjes die overal langs de paden staan. Even zitten en genieten van het uitzicht maakt dat je hier de hele dag kunt doorbrengen. Nooit meer naar huis! Het schreeuwt hier om een heenenweertje!

fotograferen bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen
Aalscholvers op de uitkijk bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen
Doorkijkje met erfgoed bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

WE ZIJN NOG NIET KLAAR

Yay, dat #heenenweertje is er meteen en onze camera’s staan te trappelen. We spreken weer af op dezelfde parkeerplaats bij de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen. De buienradar wordt geraadpleegd, het blijft droog, maar is deze te vertrouwen? Niet helemaal want als we om elf uur uit de auto stappen, regent het nog vrolijk. Ach we zijn niet van suiker en besluiten eerst nu wel naar Trompenburgh te lopen, dat is het verste weg. Wat een verschil met ons eerdere bezoek, alles is nu groen!

OVER OOIEVAARS EN SCHAPEN

Onderweg komen we langs een veldje met ooievaars en een groep bijzondere schapen. (Waarvan er een dood lijkt, denken we. Weten wij veel! Hoeveel zal later blijken). Omdat het nog regent, laten we de camera’s in de tas. Ze zullen er op de terugweg ook nog wel staan, toch? Tegen de tijd dat we een half uur verder zijn, is het gelukkig droog. Het voordeel van de regen is, dat we ons lekker uit kunnen leven op de reflectie in de plassen bij Buitenplaats Gooilust. Op de knieën proberen we het huis zo mooi mogelijk gespiegeld op de foto te krijgen.

puddlegram met erfgoed bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

Helemaal happy met het resultaat lopen we verder naar Trompenburgh. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar het grauwe weer werkt niet echt mee en de wauw-plaat schieten we er vandaag niet. Je raadt het al: We gaan gewoon op een heenenweer-weertje in september wanneer de zon precies opkomt achter het landhuis.

Trompenburgh bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

ACHTER DE RHODODODENDRON

Op de terugweg maken we een ommetje via de Rhododendronvallei bij Gooilust. We dwalen hier een tijdlang over de kronkelende paadjes tussen de bloeiende rhododendrons; nooit geweten dat er zoveel soorten zijn. Een lust voor het oog, maar we vinden het allebei wel moeilijk om ze goed vast te leggen. Helaas is de siertuin van Gooilust vandaag gesloten, ook dat is een reden om nog een keer terug te gaan. We raken in de ban van een intrigerend huisje: Door een klein vies raampje kun je naar binnen gluren en een verzameling stenen potjes met huisjes zien. Hoe leuk is dat!? Het raampje is zo vies dat het alleen met de telefoon plat tegen het raam lukt om een beetje redelijke foto te maken.

Gluren in het huisje bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

OP ZIJN MINST EEN LOGEERPARTIJTE.

Het is inmiddels heerlijk zonnig. Op onze wandeling terug hebben we nog een mooi doorkijkje naar landhuis Jachtlust. Hier willen we best wonen of op zijn minst een keer logeren. De ijscokar die we daar tegenkomen weerstaan we dapper en we kiezen er voor om later bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten koffie te halen.

Nog meer erfgoed bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

Voordat we zover zijn, komen we de nodige #nietopschieters tegen. De ooievaars zijn helaas gevlogen, maar de schapen zijn er nog wel. Het dode schaap blijkt gelukkig ook weer te leven en ze blijven ons tijdens het fotograferen stoïcijns aankijken.

REDDENDE ENGELEN

Voor een lieveheersbeestje op een wilde hyacinth gaan we natuurlijk weer even op de knieën. Als we bijna bij de koffie zijn is het nog spannend want een roofvogel grijpt bijna een van de pulletjes naast ons in de sloot. Met veel kabaal jaagt moeder eend het beest weg en wij helpen haar een handje door de vogel op luide toon van alles na te roepen.

NA AL DAT HARDE WERKEN

We belonen onszelf met een cappuccino to go bij bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek en kunnen deze zittend bij de speeltuin opdrinken. Daar worden onze voeten dan weer blij van, 18.000 stappen is voor deze 40PlusVriendinnen net genoeg. De mooie lelietjes van dalen die we op weg naar de auto nog tegenkomen laten we dan ook voor wat ze zijn en met volle rolletjes rijden we voldaan weer naar huis. Tot ziens ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen, we komen hier ongetwijfeld terug!

ONZE BLOGVRIENDINNEN VAN VANDAAG ZIJN:

Mirjam en Daniela bij de 's-Gravelandse buitenplaatsen

Hallo, ik ben Daniela! Ik heb een grote passie voor fotografie en probeer mijn vaardigheden daarin te ontwikkelen. De natuur in of de sfeer van een stad(je) vastleggen doe ik daarom graag en ik word blij als ik bloemen kan fotograferen. Daarnaast hou ik van reizen en nieuwe of andere culturen ontdekken. Mijn emmerlijst raakt al lekker vol!

Ik woon samen met mijn man en onze zoon alweer 15 jaar met veel plezier in Almere en ben daar lid van de fotoclub.

Wie weet kom ik je een keer tegen tijdens een 40PlusVriendinnen-uitje, lijkt me erg gezellig!

Mijn naam is Mirjam, 40+ dus, getrouwd en heb een zoon. Ik heb een administratieve baan op kantoor en hoe heerlijk is het dan om daarnaast met mijn camera de natuur in te trekken.

Door de @40PlusVriendinnen heb ik zelfs drie Zaanse vriendinnen leren kennen en ik ben inmiddels in verschillende, voor mij onbekende, leuke Nederlandse plaatsjes geweest.

Landgoed met een A

Erfgoed met een B

Feest met een C

23 reacties op “Loslopende PAPARAZZI BIJ de ‘S-GRAVELANDSE BUITENPLAATSEN&rdquo

  1. Dankjewel Marianne! Wat was het leuk om weer een paar vriendinnen gezien te hebben. Het begin is er: hopelijk binnenkort weer met een grotere groep op pad 😍

  1. Heerlijk nog even nagenieten! Leuk dat je het blog gelezen hebt Hester 😍 Op naar ‘t volgende uitje…

 1. Wat een fijn blog Mirjam en Daniëla , het leest heerlijk weg. Mooie plaatjes hebben jullie gemaakt 😍

  Ik was weer ff terug naar deze onvergetelijke dag in dit prachtige gebied 🕵️‍♀️

  1. Een heerlijke herinnering Anita! We komen er vast nog wel eens terug; ook in de herfst zal het daar prachtig zijn 😍

 2. Wat fijn Mirjam en Daniela dat jullie me weer ff mee terug hebben genomen naar die fantastische dag … het blog leest heerlijk weg en dat #heenenweertje dat komt er niet alleen voor jullie 😉

  1. Dankjewel José! Wat is het toch leuk om via zo’n blog weer even terug te zijn. Enne… wij doen ook nog een #heenenweertje hoor: nog steeds niet uitgekeken! 😍

 3. Heerlijk verslag van een even heerlijke dag! Wat leuk dat jullie al een heenenweertje hebben gedaan. Die staat bij mij ook op mijn lijstje

  1. Ja, wat was het leuk om elkaar na zo’n lange tijd weer even te spreken. Volgens mij heeft de hele groep een #heenenweertje in de planning staan 😂

  1. Wat is het toch heerlijk om steeds op van die verrassende plekjes te komen! 😍 Volgens mij kunnen we wel met de hele groep op #heenenweertje in de herfst 😂

 4. Wat een leuk verhaal, deze heb ik gemist maar door jullie verslag ben ik er toch een beetje bij geweest. Op de emmerlijst dus maar weer 😃 prachtige plaatjes dames !

  1. Leuk dat je het blog gelezen hebt Sacha! Het is zeker een aanrader: je kunt daar rustig een dag rondstruinen (en tussendoor uitrusten op 1 van de vele bankjes die er staan) 😍

 5. Ontzettend leuk om jullie blog te lezen. Ik heb hem op mijn lijstje staan, want ik heb dit uitje gemist, maar het lijkt me heerlijk daar eens rond te dwalen! Ook de foto’s nodigen uit om hier naartoe te gaan.

  1. Dat moet je zeker doen Anke! Je kunt je daar zo een dag vermaken bij alle verschillende landgoederen 😀

 6. Mochten jullie nog een carrièreswitch overwegen; lekker verder gaan in de paparazzi modus! Wat leest dit fijn en wat een prachtige foto’s. Mooie herinneringen aan weer een superdag op stap met de 40plusvriendinnen. Het is altijd leuk om jullie te zien. Xx Mariëlle 🤗💞

 7. Ik was weer even aan het dwalen en verstopt achter die boom. Jullie hebben me niet gezien hè? 😀 Heerlijk blog door heerlijke vriendinnen! Dank jullie wel. xx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.